Povećava se broj tužbi građana protiv Elektroprivrede Srbije

tužbe
Foto:pixabay

Razlog tome je, kako se navodi, to što kroz račune za struju ovo javno preduzeće naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, te da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

“Elektroprivreda Srbije strogo poštuje zakone Republike Srbije i sve stavke na računu za električnu energiju utvrđene su u skladu sa zakonima. Tako je i u slučaju stavke ‘trošak garantovanog snabdevača’. Najviša sudska instanca, Vrhovni kasacioni sud potvrdio je da je stavka ‘trošak garantovanog snabdevača’ u skladu sa zakonom”, poručuju iz JP EPS.

Kako dodaju, navodi pojedinih organizacija dovode u zabludu građane i zato je važno da građani, kupci električne energije, znaju da su sve stavke na računu zakonite i da EPS nikada nije naplaćivao ništa mimo zakona.

“Presuda iz Užica koja se pominje u medijima je izuzetak u sudskoj praksi i to potvrđuje 202 odbijena tužbena zahteva od ukupno okončanih 206 sudskih postupaka. To pokazuje i poslednja presuda Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu. Obrazloženje i Višeg i Prvog osnovnog je da iskazivanjem i naplatom troška garantovanog snabdevača EPS ne krši zakon”, ističu u preduzeću.

Građani snose troškove izgubljenog spora

Naglašavaju da posle odluka Vrhovnog suda građani moraju da budu obavešteni da samo oni snose troškove izgubljenog spora.

 

“Naplatom tarife ‘trošak garantovanog snabdevača’ EPS poštuje Zakon o energetici i podzakonske akte – Uredbu o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom i Metodologiju za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje koju je odredilo regulatorno telo – Agencija za energetiku. Podsećamo da je garantovano snabdevanje regulisana delatnost i da posluje bez marže, odnosno bez zarade. Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo regulisane cene električne energije i ne odnosi se na trošak izdavanja i slanja računa već pokriva deo opravdanih troškova snabdevača, tačnije pokriva 5 odsto svih opravdanih troškova garantovanog snabdevača, koje odobrava Agencija za energetiku”, kažu u JP EPS.

Iz preduzeća dodaju da i Agencija za energetiku navodi da u skladu sa usvojenim metodologijama koje su jedini punopravni važeći dokumenti, EPS ima pravo na ovaj trošak.

“Ukazujemo da slične stavke postoje u računima za električnu energiju elektroprivreda u regionu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, zaključuju. 

NOPS: Oprezno pri ulasku u sudski proces

Na ovu temu oglasila se i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS).

 

“Molimo potrošače za poseban oprez pri donošenju konačne odluke o ulasku u sudski proces sa EPS-om u vezi sa naplatom troškova garantovanog snabdevača na računima za električnu energiju! Proteklih dana više organizacija (neke potpuno nepoznate javnosti) pozvalo je potrošače na podnošenje masovnih tužbi protiv ovog javnog preduzeća na temelju jedne pravnosnažne presude kojom je potvrđeno da EPS nema pravo na naplatu ovih troškova. Presudom Osnovnog suda u Prijepolju, sudske jedinice u Novoj Varoši, potvrđena je odluka Višeg suda u Užicu prema kojoj EPS ima obavezu da obešteti potrošača koji ga je tužio”, navodi se u saopštenju NOPS.

Napominju da oni godinama apeluju na to da troškovi štampanja i dostavljanja računa potrošačima ne smeju dodatno da se naplaćuju i da takva praksa nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, te da iz EPS-a tvrde da se trošak garantovanog snabdevača ne odnosi na trošak izdavanja i slanja računa već pokriva deo opravdanih izdataka snabdevača i da je isti odobren od strane Agencije za energetiku i u skladu je sa Zakonom o energetici.

“S obzirom da je sudska praksa po ovom pitanju neujednačena i da postoje brojne nejasnoće, konačnu odluku moraće da donese Vrhovni kasacioni sud, koji bi na sednici Veća građanskog odeljenja trebalo da zauzme načelni obavezujući stav o ovom pitanju, kao što je to uradio po pitanju troškova bankarskih kredita”, zaključuju.

Izvor: B92, Bif