Povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji: Vlada donela odluku

minimalna zarada
Socijalno-ekonomski savet / Foto: Ministarstvo za rad Izvor: Isajder

Mesečna minimalna zarada u Srbiji od 2021. godine biće povećana 6,6 odsto. Minimalac će iznositi 32.156 dinara, saopštio je danas Socijalno-ekonomski savet.

Reprezentativni sindikati su predlagali da se minimalna zarada poveća na najmanje na 34.000 dinara. Unija poslodavaca je procenila da nema uslova da povećanje bude veće od četiri do šest odsto. Vlada Srbije je, kao treći član Socijalno-ekonomskog saveta odlučila da povišica bude 6,6 odsto.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, Zoran Stojiljković, je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini.

“Dogovora nije bilo”, rekao je Stojiljković i podsetio da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikati očekivali da će se u razgovorima o minimalnoj ceni rada doći do minimalne zarade od 34.000.

On je rekao da će neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara.

Minimalac prima oko 350.000 radnika u Srbiji. Od 2010. godine minimalac je povećan osam puta, a od ove godine povišica je bila 11,1 odsto.

Izvor: Insajder

Global digital clinic