Minimalna zarada u Srbiji sledeće godine 35.000 dinara?

sindikati
Foto: Ilustracija

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi 30.022 dinara, to jest 172,54 dinara (neto) po radnom satu.

Uskoro bi trebalo da počnu pregovori između države, poslodavaca i sindikata o tome koliko će minimalana zarada iznositi 2021. godine.

Savez samostalnih sindikata Srbije prilično je konkretan.  Već sada znaju da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod 35.000 dinara.

Duško Vuković, potpredsednik ovog saveza, ističe da sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom. Ona iznosi oko 37.500 dinara, navodi se na sajtu sindikat.rs.

“To je ono s čime ćemo sigurno istupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako će biti teško za očekivati da se susretnu minimalac i korpa. Ipak, nešto ispod čega nećemo ići jeste 35.000 dinara. Tražićemo da se minimalna zarada poveća za najmanje 17 odsto”, navodi on.

Zoran Ristić, ekonomski savetnik u UGS „Nezavisnost”, smatra da, iako je situacija u privredi pogoršana zbog pojave virusa korona, treba nastaviti istim putem kada je reč o njihovom izjednačavanju.

“Osnovna teza je da minimalna zarada treba da pokrije minimalnu potrošačku korpu, koja sada iznosi oko 37.500 dinara. Budući da je sada minimalac na oko 80 odsto u odnosu na korpu, ipak nije realno očekivati da se ove godine potrošačka korpa i minimalac izjednače, ali jeste ostvarivo da se nastavi rad na tome” dodaje Ristić.

Anketa o minimalnoj zaradi

Savez samostalnih sindikata Srbije na svom sajtu spovešće anketu namenjenu članstvu, o tome koliko bi minimalna zarada trebalo da iznosi. Anketa bi trebalo da bude podrška stavovima koje SSSS zastupa u pregovorima.

Global digital clinic