Potrošači se žale da je sve poskupelo, a ekonomisti upozoravaju da će mnogi morati da se odreknu dela potrošačke korpe

inflacija

Poslednjih nedelja svaki odlazak u radnju znači da ćete za istu količinu i vrstu robe platiti više nego ranije, jer su gotovo svi proizvodi poskupeli.

Kriva u zvaničnoj statistici cena namirnica ove godine pokazuje veliki skok – inflacija u odnosu na septembar 2020. iznosi 5,7 odsto, a u odnosu na avgust ove godine je 0,8 odsto. I dok stručnjaci ističu da će namirnice još neko vreme poskupljivati, rešenja za stabilizaciju cena nema i neće ga biti, barem prema proceni Narodne banke Srbije, do polovine naredne godine.

Dok smo prošle godine litar ulja plaćali 140 dinara u proseku, ove godine cena prelazi 180, a negde i 220 dinara.

Hrana je skuplja 9,1 odsto, a nepovoljni uslovi i suša tokom letnjih meseci rezultirali su time da povrće najviše poskupi, čak 30 odsto. Tako je za kilogram krastavca potrebno izdvojiti 120 dinara, za kilogram paradajza i do 200, dok je cena crvene paprike 400 dinara po kilogramu. Meso je skuplje za 9,4 odsto.

Za juneće umesto 700, koliko je kilogram koštao pre godinu dana, potrebno je iz novčanika izvaditi oko 900 dinara. Skuplje je i svinjsko meso, pa je sa oko 480 dinara sada kilogram otišao na oko 600, dok je kilogram piletine umesto 250, sada oko 350 dinara. Cena ulja i masti skočila je za 19 odsto, dok je cena mleka i mlečnih proizvoda uvećana za 1,5 odsto. Mnogi ove razlike teško podnose.

Potrošači se žale da je sve poskupelo, a snalazi se svako na svoj način, neki kupuju hranu na komad, drugi pazare samo ono što baš moraju i tragaju za sniženjima.

Promena cena namirnica na rafovima postala je svakodnevica, jer od početka pandemije, cene su se nekoliko puta menjale na svetskom tržištu, zbog čega su, između ostalog, porasle i u Srbiji. Kućni budžet svake porodice u Srbiji je pogođen, a rezultati na osnovu indeksa cena koje objavljuje Republički zavod za statistiku, pokazuju da je dnevno za osnovne životne namirnice potrebno minimum 2.000 dinara.

Izvor: Euronews