Postavljena pešačka ograda u „zoni škole“

Zaštitna ograda u zoni škole
Zaštitna ograda u zoni škole

U okviru kontinuiranih aktivnosti na povećanju bezbednosti učesnika u saobraćaju, postavljena je zaštitna ograda u zoni škole “Desanka Maksimović“ u Novom selu.

Radnici JKP “Parking servis“ – Niš iskoristili su povoljne vremenske uslove i postavili zaštitnu pešačku ogradu na delu trotoara ispred škole, u dužini od 20 metara, koja je izrađena u radionici preduzeća. 

Na ovoj lokaciji do sada su postavljeni termo plastični znakovi na kolovozu, izmenjivi svetleći znakovi sa radarom o registrovanju brzine kretanja i katadiopterima na samom pešačkom prelazu, koji je izrađen debolo vučenom plastikom. Postavljanjem zaštitne pešačke ograde kompletiran je školski prelaz po projektu o bezbednosti dece u saobraćaju. 

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da je zona škole deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. 

Brzina kretanja vozila u ovoj zoni u naselju ograničena je do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Takođe, debelo vučenom plastikom koja je postojanija obeležena je i horizontalna signalizacija na raskrsnici ulica Knjaževačka – Bulevar Medijana. 

Dostava hrane u Nišu