Postavljena nova sedišta u Pozorištu lutaka

repertoar Pozorišta lutaka
Pozorište lutaka

Grad Niš je, prošle godine u okviru Javnog poziva – Gradovi u fokusu 2018, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, aplicirao za Projekat „Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, koji, kao poseban podprojekat, podrazumeva i zamenu podova i 212 sedišta u sali Pozorišta lutaka u iznosu od 5.462.100,00 dinara, što je ovih dana i urađeno.

Cilj projekta, koji je Ministarstvo podržalo sa oko 33 miliona dinara, je da podrži kulturu i kulturne aktivnosti u Nišu, kao pokretače društvenog i ekonomskog razvoja, sistematizovanje kulturne ponude i unapređenje kulturnog života, kao i kulturne infrastrukture Grada Niša, i pored uređenja pozorišta, predviđa i rekonstrukciju zgrade Muzeja na lokalitetu Medijana, kao i nastavak istraživanja na tom nalazištu.

U Lutkarsko pozorište decenijama nije ulagano, a Grad Niš je do sada ulagao skromnija sredstva u delimične intervencije, te nije bilo ozbiljnih intervencija u rekonstrukciju objekata koja im omogućuje proširenje dostupnosti kulturnog sadržaja publici i pridobijanje nove publike, rekao je Gradonačelnik Darko Bulatović koji je obišao radove na zameni sedišta.

Pre 4 decenije, prema rečima direktorke pozorišta Milice Radulović, sedišta i podna obloga u potpunosti su odgovarali važećim standardima, merilima i propisima. Međutim, po sadašnjim propisima iz ove oblasti, pozorišta, bioskopi i drugi zatvoreni prostori koji služe za masovna okupljanja publike, moraju da budu opremljena sedištima, podnim oblogama i drugom opremom koja je izrađena od nezapaljivog materijala, što je i zahtev zakonskih propisa Evropske unije.

Pozorište lutaka godišnje poseti između 27.000 i 30.000 gledalaca, pretežno dece predškolskog i nižeškolskog uzrasta i između 7.000 i 10.000 posetilaca programa gostujućih izvođača.

Pozorište je i domaćin brojnih kulturnih, umetničkih i naučnih programa i predstavlja prostor koji diše životom i sadržajima. Takvi programi zahtevaju bezbedan i reprezentativan objekat, sa savremenim enterijerom i prostorima koji mogu da se prilagode potrebama različitih programa, rekla je direktorka Radulović i najavila da će publika u novi, oplemenjeni prostor ući već prvog vikenda u martu.

Gradonačelnik Bulatović je istakao da je ovo samo prvi korak u ulaganju u Lutkarsko pozorište. U toku ove godine pokušaćemo da rešimo i višedecenijski problem sa grejanjem u sali, rekonstruisaćemo mokri čvor i sagledaćemo i druge probleme sa kojima se zaposleni u Pozorištu i posetioci suočavaju, a cilj je da dobijemo modernu dvoranu koja će imati više funkcija, poručio je Bulatović.

Projekat realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Dostava hrane u Nišu