Posmatrajte Jupiter i Saturn sa krova PMF-a u Nišu

Posmatranje Jupitera i Saturna iz Niša
Posmatranje Jupitera i Saturna iz Niša

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peti po redu od Sunca. Posle Venere to je najsjajnija planeta koja se vidi sa Zemlje, tako da je veoma pogodan za posmatranje malim teleskopom.

Planeta nam se pokazuje kao ogroman, svetao spljošten sferoid predstavljajući nam obojenu, široku i gustu atmosferu. Lepo se vidi osvetljeni disk pun detalja, koji se menjaju od posmatranja do posmatranja, tako da se uvek nešto novo i neočekivano događa.

Četri Galilejeva satelita mogu se posmatrati amaterskom opremom, pa čak i običnim dvogledom. Njihov položaj se menja iz časa u čas, kako se obrću oko planete. Može se takođe posmatrati i njihov prelaz preko Jupiterovog diska i njihova česta pomračenja kada zađu u Jupiterovu senku.

Astronomsko društvo Alfa i Departman za fiziku PMF-a u četvrtak, 12. jula 2018. godine, organizuju javno posmatranje Jupitera i njegovih najvećih satelita.

Od 21h teleskop će biti postavljen u opservatoriji na krovu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Nakon Jupitera planirano je posmatranje planete Saturn i njegovih prstenova.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane sugrađane da posete astronomsku opservatoriju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Napomena: u slučaju oblačnog vremena posmatranje će biti odloženo.

Dostava hrane u Nišu