Poslovni forum: Srbija i Bugarska da zajedno grade puteve

Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu
Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je pozvala bugarske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa firmama iz Srbije modernizuju prugu Niš – Dimitrovgrad i grade autoput Niš – Priština. 

Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Bugarske, u okviru zvanične posete Srbiji državno – privredne delegacije Bugarske koju predvodi vicepremijer Tomislav Dončev.

Na poslovnom forumu Srbija-Bugarska učestvuje oko 200 privrednika

“Dve zemlje mogu da unaprede saradnju i  dostignu spoljnotrgovinsku razmenu od 3,5 milijarde evra odnosno da je uvećaju za tri i po puta sa sadašnjih milijardu evra. Po uspešnosti saradnje preduzeća Srbija i Bugarska bi mogle da budu primer drugim zemljama u regionu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da autoput Niš – Merdare – Priština treba da počne da se gradi krajem ove ili početkom naredne godine i pozva bugarske firme da učestvuju u tom projektu.

“Za dve zemlje važni su infrastruktirni projekti završetak istočnog kraka Koridora 10, gasna interkonekcija Niš – Dimitrovgrad i modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad.”, rekla je potpresednica vlade i podsetila da Bugarska predsedava EU i naglasila da je zato ta zemlja vrlo važna za Srbiju i naše evropske integracije.

Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu
Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu

Da se upoznaju gradonačelnici, obični ljudi

“Bugarska je deo regiona, zemlje Zapadnog Balkana su naš susedi, ali i naši prijatelji”, rekao je Dončev i dodao da je u politici je izuzetno bitno ne samo šta su potpisali ove vlade, nego i da se bolje upoznaju gradonačelnici, da se upoznaju obični ljudi”, rekao je Tončev.

Zamenik premijera Bugarske Dončev je istakao da  Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenje EU, konkretno Zapadnog Balkana.

“Tamo gde postoji trgovina, ne postoje konflikti i naš cilj je da imamo više mogućnosti da sarađujemo i da postanemo bogatiji.”, dodao je Dončev i pozvao privrednike obe zemlje da iskoriste priliku da se bolje upoznaju.

Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu
Poslovni forum Srbije i Bugarske u Oficirskom domu

Čadež očekuje nove kontakte i poslove

Predsednik PKS Marko Čadež je na otvaranju poslovnog foruma u Oficirkom domu rekao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Bugarskom prošle godine dostigla rekordnih oko milijardu evra.

Ukupan broj privrednih subjekata u Srbiji koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu sa Bugarskom je 3.145, a od tog broja 725 privrednih subjekata samo izvozi, 1 656 samo uvozi dok 379 i izvozi i uvozi.

Ukupan izvoz dostigao je 589,6 miliona evra, a na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Bugarska se našla na sedmom mestu (3,9 odsto u ukupnom izvozu).

Ukupan uvoz vredeo je 411,6 miliona evra i Bugarska je na 16. mestu u ukupnom srpskom uvozu (2,1 odsto u ukupnom uvozu).

Nakon foruma održan je i bilateralni sastanak Mihajlovićke i Dončeva, kao i razgovori srpskih i bugarskih privrednika.

Na forumu učestvuju predstavnici kompanija iz različitih sektora privrede: trgovine, prehrambene, građevinske, tekstilne, hemijske i metalske industrije, IT i saobraćaja.

U okviru foruma predstavnici PKS i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske predstaviće mogućnosti investiranja i poslovanja u Srbiji i Bugarskoj. Predstaviće se i lokalne samouprave iz pograničnih područja.

Bugarska je prošle godine postala 11. partner Srbiji po spoljnotrgovinskoj razmeni.

Vodeći izvozni proizvodi iz Srbije u Bugarsku u 2017. bili su: katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, kukuruz osim semenskog, gasna ulja za ostale svrhe, trake, rude olova i koncentrati, bitumen od nafte, polietilen u primarnim oblicima, olovo rafinisano, sirovo, rude cinka i koncentrati.

Iz Bugarske smo najviše uvozili: rudu bakra i koncentrate, katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, gasna ulja za ostale svrhe, cink sirovi, nelegirani, polipropilen u primarnim oblicima, amonijak bezvodni.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji su registrovana 634 aktivna privredna subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Bugarske, odnosno pravna lica registrovana u Bugarskoj.

Učestvuje više od 90 preduzeća iz Srbije i oko 40 iz Bugarske.