Poskupljuje taksi prevoz u Nišu: Veća cena starta i čekanja po satu

Povećava se i broj stajališta za taksiste u Nišu
Povećava se i broj stajališta za taksiste u Nišu; Novo stajalište u Ulici Đuke dinić kod Tvrđave

Gradsko veće usvojilo je predlog da cena starta za taksi prevoz na području grada Niša poskupi za 20 dinara, odnosno da se tzv. tarifa jedan sa 80 dinara promeni u 100 dinara.

Vožnja po kilometru ostaje ista – 40 dinara po kilometru, stim da se cena čekanja povećava za 50 dinara po satu, što znači da će korisnici niških taksi usluga umesto 200 dinara po satu  plaćati 250 dinara.

„Visoka tehnička škola uradila je studiju o organizaciji saobraćaja i pružanja usluga taksi prevoza u Nišu i ustanovljene su tri tarife. One podrazumevaju tarifu prevoza radnim danima i subotom od 6 do 22h, zatim tarifu dva od 22h do 6h i tarifu tri po kojoj se računa vožnja van grada“, objašnjava Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Kako je istakao, cene taksi prevoza u Nišu se menjaju zbog povećane cene goriva i povećanja minimalne cene rada po Zakonu o platama.

„Urađena je studija po kojoj smo u obavezi da omogućimo taksistima da adekvatno obavljaju svoj posao“, rekao je Đorđević i dodao da će biti uvedeno još jedno novo stajalište za taksiste u Nišu.

„Do sada je postojalo 26 stajališta, a novo se uvodi na početku Ulice Đuke Dinić kod Tvrđave. Biće i veći broj mesta za stajanje taksi vozila, trenutno postoji 146, a biće ih 171, ali to ne znači da će biti manje parking mesta za građane“, kaže Đorđević.

Prema procena Sekretarijata za saobraćaj, u Nišu su optimalno 765 taksi vozila, ali ih ima od 688 do maksimalnih 850 vozila.