Poskupeli ulje, meso, kafa, voće,.. Novi talas poskupljenja se tek očekuje

zarade
Foto: Ilustracija

Osim zejtina čije je poskupljenje najupadljivije, primetno je poskupljenje i junećeg i pilećeg mesa, meda, voća, kafe, a hleb i pecivo su nedavno poskupeli u Nišu.

Razlika u ceni je u prodavnicama i marketima najprimetnija kod jestivog suncokretovog ulja, s obzirom na to da je ovaj proizvod u poslednjih godinu dana beležio vrtoglavi skok, a što se vidi i kroz podatak iz zvanične statistike.

Litar zejtina je u julu prošle godine koštao 133,25 dinara, dok je u istom mesecu ove godine za istu količinu bilo potrebno izdvojiti 176,76 dinara.

Danas je u trgovinskim lancima litar ulja koje se prodaje kao robna marka oko 189 dinara, dok je ono brendirano, iz najpoznatijih srpskih uljara dostiglo cenu od čak 220 dinara.

I druge namirnice su poskupele, ali je procenat korekcije cena mnogo manje upadljiv nego kod ulja.

U proteklih godinu dana, prema podacima iz Potrošačke korpe, juneće meso smo u julu prošle godine plaćali oko 679 dinara, dok je u istom mesecu ove godine bilo 703 dinara.

Pileće meso je za godinu dana od prosečne cene od oko 235 dinara stiglo do 256 dinara. Med je lane u proseku koštao 826, a u julu ove godine oko 858 dinara.

Od poslednje Potrošake korpe za jul, koju je Ministarstvo trgovine nedavno objavilo, u međuvrmenu su mnoge namirnice dodatno poskupele.

Razlika u ceni primetna je i u zvaničnoj statistici cena poljoprivrednih proizvoda na malo, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Kilogram junetine je na osnovu njihovih podataka u prodavnicama u gradovima u Srbiji i septebru dostizao cenu i do 828 dinara, koliko je koštao u Subotici i u Kragujevcu.

I piletina, koja je najjeftinije meso, pokupela je u odnosu na jul, pa u prodavnicama sada košta od 260 do 299 dinara za kilogram, dok se na pijacama može naći za 240, ali se prodaje i za 400 dinara.

Med je, takođe, zabeležio veliki skok, pa pčelari bagremov prodaju za 1.000 do 1.200 dinara, dok je cena za kilogram u trgovinskim lancima premašila 2.000 dinara.

Ranije je bilo najavljeno i da bi kafa mogla da poskupi do kraja godine, zbog loše sezone i mraza u Brazilu koji je “obrao rod”.

Pojedini proizvođači, su, međutim, već podigli cene, pa pakovanje od 200 grama u radnjama umesto 249 dinara sada košta 289 dinara, dok se po prethodnoj redovnoj ceni sada može naći samo na sniženju.

Podestimo,hleb i pecivo u Nišu skuplji su u od 1. septembra u radnjama i pekarama za najmanje pet dinara, a kao razlozi su tada navedeni poskupljenje proizvodnje, struje, transporta, kvasca, brašna.

Opravdanje za poskupljenje trgovci nalaze u posledicama pandemije koronavirusa, koja je tokom prošle godine dovela do velikih ekonomskih potresa na globalnom nivou.

Stručnjaci napominju da na cenu hrane na globalnom nivou utiču i klimatske promene, suša i ostale vremenske nepogode, kao i pad svetskih zaliha i povećana potražnja iz Kine, dok u udruženjima potrošača kažu da trgovci koriste epidemiju i poskupljenje eneregnata kao izgovor da bi dodatno uvećali svoje budžete.

Potrošči više ne mogu ni da “pohvataju” koji su razlozi sa poskupljenje, ali bez obzira da li na njega utiče poskupljenje energenata, inflacija ili mraz u Brazilu, jedino što je za njih pravi pokazatelj je da iz radnje izlaze sa sve lakšim kesama, dok im u novčanicima ostaje sve manje para.

Ni objašnjenje da su razlozi za poskupljenje globalni i da ne pogađaju samo potrošače u Srbiji nije velika uteha za građane.

“Cene su značajno porasle poslednjih nedelja, od ulja, mesa, goriva, voća – sve životne namirnice imaju tendenciju rasta. Trgovci se trude da poboljšaju svoju poziciju i da još više zarade, dok teret krize prebacuju na kupce. Kupovna moć se u poslednje dve decenije konstantno smanjuje, a niko to ne sagledava na pravi način i ne trudi se da se te razlike smanje, tako da se kriza samo produbljuje”, rekao je za Euronews Serbia Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Prema navodima ovog medija novi talas poskupljenja se tek očekuje, zbog potresa na tržištu električne energiije i energetske krize u Evorpi.

Izvor: Euronews Serbia, Naissus.info