Polovni automobili neće više lako do Srbije

automobil
automobil

Država Srbija pooštrava uslove za uvoz polovnih automobila iz Evropske Unije na naše tržište. Zabrana za vozila sa reciklaže bez obzira na to da li imaju motor „evro 3“ ili „evro 4“.

Država je donela odluku o zabrani uvoza vozila koja se u Nemačkoj predaju na reciklažu, uz stimulaciju države od 4.000 evra za kupovinu novih vozila.

Sva ta vozila namenjena zameni „staro za novo“ i daljoj reciklaži, koja su ranije, bez obzira na eko-normu motora, bila ona „evro tri“ ili „evro četiri“, bez problema stizala na naše drumove, više neće moći da se ocarine i uvezu u Srbiju.

Automobili koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu se uvoziti u Srbiju, poručio je ministar životne sredine Goran Trivan na otvaranju sajma automobila i motocikala u Beogradu.

To je prva reakcija na proterivanje velikih zagađivača sa evropskih drumava, koja je otpočela u Nemačkoj.

„Samo zato što država nije naplatila eko-taksu na polovna vozila, a uredno ih naplaćuje za nova vozila, i to u iznosu od 12.000 dinara po toni, naš budžet ostao je „kraći“ za oko dva miliona evra u poslednja dva meseca“, kaže Boban Nikolić, gensek Srpske asocijacije uvoznika novih vozila.

U 2016. uvezeno je 80.000 polovnih automobila, od toga većina ne bi mogla da se vozi u EU. Najviše je proizvedenih od 2.000 do 2006. godine. Prosečna kilometraža 200.000.

On za „Novosti“ iznosi podatak da je od početka godine do 1. marta uvezeno 19.027 polovnih vozila, čija struktura je poražavajuća. Tako je vozila sa „evro tri“ motorom, starih između 13 i 19 godina, uvezeno 10.701, sa „evro četiri“ motorom 5.055, sa „evro pet“ motorom 2.841.

„Frapantno deluje podatak da su prodata samo 3.364 nova automobila, što predstavlja odnos 1:6 u korist polovnjaka„, ističe Nikolić.

Uvoznici novih automobila, ali i pobornici ekologije, sa mnogo više optimizma čekaju naredni period.