Poliklinika Diva – medicinska ustanova sa tradicijom u kojoj je zdravlje vaših mladeža i kože na prvom mestu

Maja Miličević
Foto: Maja Miličević

Naučna saznanja o mladežima su u protekle dve decenije doživela pravu revoluciju. Mladeži su bili u fokusu brojnih medicinskih istraživanja i naučna zajednica se detaljno bavila njima, te su tako napravljeni značajni iskoraci u razumevanju njihovog nastanka, rasta, menjanja, uklanjanja, ali i rizika koje sobom mogu nositi.

Edukacijom protiv zabluda i mitova o mladežima

Zahvaljujući sveobuhvatnim medicinskim studijama stavovi na ovu temu su se potpuno promenili, ali bez obzira na to za mladeže se i dalje vezuju brojne nedoumice i zablude koje su netačne, a koje potiču iz neznanja i neproverenih ili zastarelih saznanja i stavova. Najveći uzrok većine nedoumica i pogrešnih shvatanja u vezi sa mladežima najverovatnije vuče koren iz ranijeg stava da je uklanjanje mladeža opasno po zdravlje.

Savremeno medicinsko stanovište je da uklanjanje mladeža ne samo da nije opasno po zdravlje, već postoji izričit stav da se svi mladeži mogu uklanjati, bez ikakvog rizika po zdravlje, kao i da je neophodno preventivno odstraniti one mladeže koji pokazuju promene u obliku, boji ili veličini.

Foto: Andreja Damnjanović

Radiotalasno uklanjanje mladeža – proverena, efikasna, brza i bezbolna metoda

Poliklinika Diva, na čelu sa dr spec. Svetlanom Bogdanović, specijalistom estetske hirurgije, i njen stručni tim sačinjen od 9 lekara specijalista, pioniri su u uvođenju radiotalasne tehnike za uklanjanje mladeža i drugih promena na koži na našim prostorima.

Doktorka Svetlana Bogdanović, osnovala je polikliniku Diva 1993. godine, a od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Dermoskopski pregled kao najbolja prevencija

Redovna prevencija i pregledi kod dermatologa igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji melanoma. Dermoskopija, kao napredna dijagnostička metoda, pruža dubinski uvid u strukturu mladeža i omogućava ranu identifikaciju promena koje bi mogle ukazivati na maligne. Ovakav pristup ne samo da poboljšava šanse za rano otkrivanje melanoma, već i smanjuje potrebu za invazivnijim hirurškim intervencijama.

Dermoskopski pregled mladeža uvek treba da rade lekari specijalisti koji će, nakon odstranjivanja klasičnih hirurškim zahvatom ili radiotalasnom hirurškom tehnikom, poslati na PH analizu.

Kada mladež postaje sumnjiv (suspektan)?

Mladež je suspektan ako je većina odgovora na pitanja iz lične anamneze pozitivna i onda kada se na kliničkom i dermoskopskom pregledu konstatuje da je sumnjiv i opasan po zdravlje.

Pregledom se zapravo obično konstatuje više od tri promene koje ukazuju na početnu malignu alteraciju, a to su vrlo često izmenjeni oblik i veličina, promena boje, kao i nepravilne i nazubljene ivice mladeža. Tako izmenjen mladež potrebno je odstraniti širokom klasičnom hirurškom ekscizijom.

Povećanje svesnosti o faktorima rizika koji mogu dovesti do razvoja melanoma

Svest o faktorima rizika kao što su prekomerno izlaganje UV zračenju i genetska predispozicija, ostaje ključna u prevenciji melanoma. Zajedno sa redovnim dermatološkim pregledima, edukacija o značaju zaštite kože od sunca, upotrebi sredstava sa zaštitnim faktorom i nošenju odeće koja štiti od sunčevih zraka, mogu značajno doprineti smanjenju rizika od razvoja kožnih maligniteta.

Foto: Andreja Damnjanović

Besplatni klinički pregledi mladeža i konsultacije sa lekarima specijalistima u poliklinici Diva

Blagovremenim odstranjivanjem promenjenih mladeža sprečava se njihova alteracija u tumor pa su besplatni klinički pregledi nešto čime doprinosimo očuvanju vašeg zdravlja! Potrebno je napomenuti da je pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je sve maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom u lokalnoj anesteziji.

Foto: Andreja Damnjanović

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Lekari specijalisti poliklinike Diva na 3 adrese:
Kosovska 34, Njegoševa 19a, Slavija i Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Global Digital Clinik