Pokret za decu Tri plus: Srbija da se brani rađanjem

Pokret za decu Tri plus: Srbija da se brani rađanjem
Pokret za decu Tri plus: Srbija da se brani rađanjem

Pokret za decu TRI PLUS nastavlja sa realizacijom projekta „Cena minus za 3+“ i svakodnevno potpisuje ugovore sa ljudima velikog srca koji se odriču dela svog profita kako bi barem malo mogli da pomognu porodice sa troje i više dece, rečeno je na drugom Saboru porodica sa troje više dece u Nišu.

Prisutnima su se obratili prof dr Dragan Bataveljić, jedan od prvih boraca protiv bele kuge u Srbiji, gospođa Ljiljana Perović, Nišlijka, majka četvoro dece i predsednik Pokreta za decu Tri plus, gospodin Vladica Gavrilović, otac troje dece.

Pokret za decu Tri plus u Nišu

Najveće emocije kod svih prisutnih pokrenuli su najmlađi, dve sestre koje su pesmom: “Kosovski božuri” prenele poruku da se Srbija brani rađanjem.

Pokret Tri plus osim što je predstavio svoje projekte “Cena minus za 3+”, ponosnu karticu koja je zaživela u Čačku, Lučanima i Guči, Užicu, Čajetini, Šapcu, prezentovala je i “Održiv demografski fond”, projekat u okviru koga su formulisani predlozi ovog udruženja od kojih su prva dva za veći roditeljski dodatak za prvo i drugo dete u potpunosti usvojena.

Drugi Sabor porodica sa troje više dece u Nišu
Drugi Sabor porodica sa troje više dece u Nišu

Ostale predloge, predsednik Pokreta za decu Tri plus, Vladica Gavrilović prezentovao je prisutnima predočene u vidu MERA SOCIJALNE PODRŠKE I POGODNOSTI PORODICAMA SA TROJE I VIŠE DECE koje bi se većim delom sprovodile preko lokalnih samouprava,kao i izmenama poreskih zakona.

Mere koje su predložene:

1.Mesečna finansijska naknada do 18.godine najmlađeg deteta

2.Umanjene obaveza za komunalne usluge(grejanje,voda,smeće

3.Umanjenje obaveza za porez na imovinu

4.Umanjenje obaveza prilikom registracije vozila

5.Besplatan vrtić i jedno zimovanje-letovanje (u toku godine) za treće i svako naredno dete

6.Besplatne školske knjige za treće i svako naredno dete

7.Besplatni školske užine za treće i svako naredno dete ukoliko postoje u školama.

8.Besplatan produženi i celodnevni boravak u školama za treće i svako naredno dete.

9.Besplatan prevoz za školsku decu iz porodica sa troje i više dece

10.Besplatan parking za porodice sa troje i više dece

11.Besplatno treniranje u sportskim klubovima, koji se finansiraju od strane lokalnih samouprava

12.Pesonalizovana kartica na ime majke koja obezbeđuje popuste prilikom plaćanja roba i usluga porodicama sa troje i više dece

13.Veće studentske stipendije za decu studente iz porodica sa troje i više dece

14.Nacionalna službe za zapošljavanje će roditelje troje i više dece postaviti kao prioritete ukoliko se nalaze na evidenciji nezaposlenih.

  1. Starosnu granicu za odlazak u penziju majke sa troje i više dece smanjiti na 55 godina.

Pokret za decu Tri plus dopis sa predloženim merama uputio je i Vladi Republike Srbije u nadi da će se izmenom seta finansijskih i poreskih zakona formirati održiv demografski fond.

Sledeći sabor porodica sa troje i više dece zakazan je u Kragujevcu, a predstavnici Tri plus-a nastaviće svoje aktivnosti usmerene ka poboljšanju kvaliteta života za višedetne porodice kao i borbu za privilegije koje zaslužuju u savremenom društvu.