Podneta inicijativa da UKC Niš postane ustanova najviše – 4. kategorije

Stari KC Niš. Izvor: Vikipedija Foto: Milorad Dimić
Stari KC Niš. Izvor: Vikipedija Foto: Milorad Dimić

Direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš Prof.dr Dragan Milić i formalno je Ministarstvu zdravlja uputio predlog izmene rešenja, po kojima bi UKC Niš postao ustanova 4. kategorije, a ne kako je ranije predviđeno 3. To praktično znači da bi Univerzitetski Klinički centar (UKC) – Niš, postao ustanova od državnog značaja. Na taj način bio bi obezbeđen normalan razvoj zdravstva Jugoistočne Srbije, navodi Milić na svom Fejsbuk profilu.

Osim toga, Milić navodi i da bi ukoliko UKC Niš dobije status 4.kategorije bilo obezbeđeno pravovremeno i potpuno pružanje zdravstvene usluge svim građanima Srbije bez obzira u kom delu zemlje žive. On je predložio i formiranje 6 instituta na teritoriji Niša koji bi svojim radom pokrivali ovaj deo Srbije, odnosno oko 2 miliona stanovnika. Usvajanjem ovog predloga bilo bi predviđeno i formiranje 6 instituta na teritoriji grada:

 *Institut za onkologiju
 *Institut za kardiovaskularne bolesti (u njegovom okviru bio bi i Centar za transplantaciju organa)
 * Institut za majku i dete
 * Institut za plucne bolesti
 * Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje, i
 *Institut za nefrologiju i hemodijalizu.
Milić je naveo i da će samim tim biti potrebno zaposliti još nekoliko stotina lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja čime bi se rešio i problem nezaposlenih u zdravstvu na Jugu Srbije.
“Na taj način zadržaćemo i mlade stručnjake da ostanu u Srbiji i leče svoj narod i pomažu otadžbini koja ih je školovala. Pandemija Covid infekcijom je pokazala da su i zgrade i oprema važan deo zdravstvenog sistema ali da su LJUDI IPAK NAJVAŽNIJI! Ovom reorganizacijom bila bi sprečena i sva moguća iznenadjenja koja se mogu desiti u budućnosti kao što su nove pandemije ili masovne nesreće izazvane ratom ili nekom prirodnom katastrofom.”, navodi Milić u objavi.
U slučaju da ova inicijativa bude prihvaćena Vojna bolnica u Nišu bi trebalo da preraste u bolnicu opšteg tipa za građane, a Milić piše da bi trebalo razmotriti prestrukturiranje u Ustanovu 3. kategorije, odnosno u ustanovu koja je bila predviđena za UKC Niš.

 

Dostava hrane u Nišu