Počeo Festival univerzitetskih horova “Horovanje”

Festival univerzitetskih horova
Festival univerzitetskih horova "Horovanje"

Univerzitetski horovi iz Turske, Bugarske, Republike Srpske (Bih) i Srbije predstaviće se niškoj publici na ovogodišnjem “Horovanju”. Festival, koji po drugi put organizuje Studentski kulturni centar Niš, održaće se od 8. do 10. juna u Dvorištu Univerziteta, a ulaz je slobodan.

Prvi festival univerzitetskih horova “Horovanje” organizovan je 2022. godine. Ideja festivala je bila da se studentski horovi, koji deluju u okviru akademske zajednice, nađu na istom mestu kako bi razmenili iskustva, znanja, kako bi naučili nešto novo vezano za umetnost kojom se bave.

“Prošlogodišnje, prvo izdanje “Horovanja” pokazalo nam je da nismo pogrešili i da smo na pravom putu da ovaj festival raste i postane značajan samit studenata koji vole horsko pevanje. Važnja činjenica je i da je ovo jedinstveni horski festival u Nišu, a čini mi se i u Srbiji, što “Horovanje” stavlja na važno mesto na mapi festivala i horskih dešavanja”, navodi Zoran Stanisavljević, umetnički direktor festivala.

Ovogodišnje “Horovanje” počinje nastupom domaćina – Akademskog hora SKC Niš i Akademskog ženskog hora SKC Niš.

Koncert će ujedno biti i početak proslave Dana Univerziteta u Nišu, koji 15. juna obeležava 58 godina postojanja i rada.

U zvaničnom delu festivala prve večeri nastupiće Kragujevačko pevačko društvo SKC Kragujevac.

Druge festivalske večeri nastupiće Kamerni hor „Kerubini“ Konfucijevog instituta UNIBL (Banja Luka, Republika Srpska), pod dirigentskom palicom mas. Dušana V. Uroševića. Potom će se publici predstaviti Mešoviti hor Univerziteta Pamukkale (Denizli, Turska), koji vodi dirigent dr Ajkut O. Saričiftči.

U subotu, treće večeri “Horovanja” nastupiće Mešoviti hor Maestrini FU u Nišu, koji vodi dirigent mr Ivana Mirović i Akademski hor „Angel Manolov” (Sofija, Bugarska), a dirigent je Darena Popova.

Festival se održava u Dvorištu Univerziteta u Nišu, a u slučaju kiše u holu Univerziteta. Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Tokom “Horovanja” i vizuelni spektakl u dvorištu

Dok gledaoci budu slušali nastupe vrhunskih horova, imaće priliku da prvi put u Dvorištu Univerziteta budu deo i nezaboravnog 3D iskustva. Na “Horovanju” će multimedijalni kolektiv SKC-a “eks.tenzija” predstaviti javnosti svoje radove – takozvani “projection mapping”.

U pitanju je tehnika projekcije kojom je moguće gotovo svaku površinu ili predmet pretvoriti u 3D modele. Ova tehnika je poslednjih godina sve popularnija, a večeras će dati i posebnu notu Dvorištu, zahvaljujući “eks.tenziji”.

“Eks.tenzija” predstavlja jedinstveno mesto susreta i saradnje mladih ljudi različitih interesovanja, a zadatak kolektiva je da publici predstavi nesvakidašnje audio-vizuelno iskustvo i postavi nove granice savremene umetničke scene”, kaže umetnički rukovodilac Jefimija Stoičić.

Članice „eks.tenzije“ čiji će radovi oplemeniti zidove dvorišta Univerziteta u Nišu u periodu održavanja festivala su studentkinje treće godine Fakulteta umetnosti: Ana Mitrović, Danica Stojanović, studentkinje četvrte godine, Andrijana Jovanović i Irena Tasić, kao i rad umetničkog rukovodioca kolektiva, dr um. Jefimije Stoičić.