Plavo osvetljenje novog Kliničkog centra Niš kao simbol podrške osobama sa autizmom

Ovako će izgledati nova zgrada KC Niš večeras
Ovako će izgledati nova zgrada KC Niš večeras

Na Svetski dan osoba sa autizmom, a na inicijativu Uprave niškog Kliničkog centra i Grad Niš će večeras, na simboličan način, kao što se to radi u celom svetu, prigodno obeležiti ovaj značajni datum.

Od 20h do ponoći GRAD „BOJIMO“ U PLAVO

Kako su naveli u rukovodstvu ove zdravstvene ustanove, večeras će, od 20 časova pa sve do ponoći, nova zgrada Kliničkog centra, kod glavnog ulaza, svetlosnim topovima biti „obojena“ u plavu, boju prijateljstva sa osobama sa autizmom, a sledeći njihov primer i pojedine značajne gradske ustanove iz kulture, do ponoći će „biti plave“.

Akciju podržava i ministarstvo zdravlja

Dokaz o važnosti ove inicijative je, kako ističu i niškog KC je i taj, što je akciju podržao i Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar kao i resorno ministarstvo, kao i Društvo dečijih i adolescentnih psihijatara Srbije i Skupština Grada Niša.

U rukovodstvu Klinčkog centra navode, da su, sem u medicinskom smislu, svakako uključeni i na sve druge načine u sva događanja koja se tiču boljeg kvaliteta života i pomoći osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

„U saradnji sa našim doc. dr Miodragom Stankovićem i strukovnim udruženjima, ali i Udruženjima i roditeljima dece obolele od autizma činimo već godinama i ne samo da smo uključeni, već se trudimo da budemo i predvodnici. Smatramo da ćemo „farbanjem“ u plavo, pre svega naše nove zgrade a onda i ostalih zgrada gradskih ustanova, još jednom skrenuti pažnju na problem autizma i na to, kako da ga još bolje sagledamo“, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Od prošle godine, nakon simpozijuma održanog u Nišu, na kome je prisustvovao rekordan broj registrovanih posetilaca, svo medicinsko osoblje aktivno je radilo na pripremi Nacionalnih smernica, koje objedinjuju znanja i preporuke stručnjacima i porodicama, ističe doc. dr Miodrag Stanković, dečiji psihijatar.

„Nacionalne smernice je priredila Radna grupa Ministarstva zdravlja i obuhvatila je širok krug stručnjaka različitih struka uz podršku internacionalnih nevladnih organizacija, a njima se ističe značaj razvojnih savetovališta, pravovremeno prepoznavanje i intervenisanje na više nivoa“, tvrdi doc. dr Stanković, koji ukazuje i na potrebu za povezivanjem različitih službi i tesnoj saradnji pedijatrije, specijalnih edukatora i dečjih psihijatara.

Osim toga, kako navode stručnjaci iz ove oblasti, posebno je naglašen se i rad na uvođenju instrumenata procene, sistema ranih intervencija, ali i na uključenost dečjih psihijatara i psihologa.

I Narodno pozorište biće večeras plavo

Planirano je, da na inicijativu rukovodstva niškog Kliničkog centra, večeras od 20 časova pa sve do ponoći, osim nove zgrade KC, u plavo bude „obojena“ i zgrada niškog Narodnog pozorišta, dok će se ostale Ustanove iz kulture, pridružiti u zavisnosti od tehničkih mogućnosti koje poseduju.