Planinarsko društvo Preslap: Zimski uspon na planinu Željin

Foto: Planinarsko društvo Preslap
Foto: Planinarsko društvo Preslap

Planinarsko društvo “Preslap” izvelo je u nedelju, 5.februara 2023.godine, zimski uspon na planinu Željin, koja oivičava oblast Aleksandrovačke župe. Učešće je uzelo 25 planinarki i planinara, od kojih 21 iz Niša, a četvoro iz Trstenika.

Željin je bio potpuno u zimskom ambijentu. Veče pred dolazak planinara, napadalo je novi sneg skoro metar dubine, a na dan održavanja uspona, temperatura se na Željinu spustila i do minus petnaest stepeni. Ka najvišem delu Željina, planinari su krenuli iz sela Ploča, koje se nalazi na magistralnom putu Brus – Jošanička Banja.

Uspon su vodili Miroslav Dokman i profesor Vladimir Mitrović, a zbog otežanih uslova na Željinu, bilo je od početka jasno da će se planinari kretati dokle mogu, i da će se teško, gotovo nemoguće, izaći na vrh Rogavska čuka (1785 metara). Čak je i prvi deo trase, koji od Ploče, preko zaseoka Jovančevići, vodi do šumske lovačke kuće, a koji ne sadrži veće uspone, bio na nekm mestima prekriven nanosima snega, teško prohodnim.

Još je teže bilo na strmijoj deonici uspona iznad lovačke kuće, gde je dubina snega bila i preko jednog metra, a stazu je valjalo probijati. To je iziskivalo ogromne psihofizičke napore. Posle pet i po sati uspona, na mestu gde se planinarska staza ukršta sa glavnim željinskim putem, doneta je odluka da se uspon prekine, a da iz razloga bezbednosti planinari lagano siđu sa Željina.

Inače, u uslovima kada nema snega ili kada je visina snežnog pokrivača znatno manja, od sela Ploča do vrha Rogavska čuka može se izaći za najviše četiri sata laganog hoda.

Do mesta gde su planinari odustali od daljeg uspona, dopirali su strahovito snažni zvuci oluje koja je besnela na vrhu Rogavska čuka.

Iz Planinarskog društva “Preslap” ističu da svako ko pohodi planine, preko planinarskih udruženja ili porodično, na prvom mestu mora sagledati aspekt bezbednosti, a ne da se po svaku cenu ide do krajnjeg cilja. Jednostavno, priroda je uvek snažnija od ljudi i to valja neprestano poštovati.

Global Digital Clinik