Planinarsko društvo „Preslap“: Rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

rekreativna akcija
Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri i okolini održaće se u nedelju, 15. novembra. Organizator je planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku Grada Niša i GO Niška Banja.

Ova rekreativna akcija spada u lakše, i idealna je prilika da provedete vreme u prirodi i na svežem vazduhu.

Trasa počinje na izletištu Potkapina, kraj lokalnog puta Jelašnica – Gornja Studena. Od ovog izletišta, najpe se odlazi u deo Jelašničke klisure iznad desne obale Jelašničke reke, do stenovitih formacija Prozorac i Carevo korito. Potom se izlazi na vidikovac Radov kamen, koji je visok 581 metar. Sa Radovog kamena, sledi spuštanje u selo Čukljenik.

Odatle se prelazi na levu obalu reke, i stazom koja vodi kroz šumu i preko par proplanaka, izlazi se na uzvišenja Inatovac (447 m) i Kobilica (337 m).  Ovo su i dva izvanredna vidikovca, sa kojih se vide masiv Suve planine, Jelašnička klisura, selo Jelašnica, Niška Banja i grad Niš.

Akcija se završava u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Jelašnici, gde će biti poslužen besplatan ručak.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom, linijom za Gornju Studenu. Autobus iz Niša, sa prigradske stanice, polazi u 7 časova ujutru.

Usputne stanice su preko puta Suda, kod gradske bolnice i na Trošarini. Iz autuobusa se izlazi na stanici u Potkapini. Povratak sa akcije biće autobusom koji iz Gornje Studene. Polazak za Niš je u 16:10 sati, a u Jelašnici je u 16:20.
Za akciju je potrebno
  • slojevito se obući,
  • poneti rezervnu majicu,
  • ne zaboraviti jaknu, kapu i rukavice,
  • treba poneti i pribor za jelo i posudu, zbog besplatnog ručka.

Prijavljivanje za učešće nije potrebno. Za sve dodatne informacije i savete, Petar Ratković, vođa akcije, stoji Vam na raspolaganju. Njegov broj telefona je 069579785.