Planinarsko društvo “Preslap”: Divan jesenji dan na južnom Kopaoniku

Planinarsko društvo
Planinarsko društvo "Preslap" Izvor: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo “Preslap” u nedelju je organizovalo uspon na vrh Treska. Zlatni jesenji dan na južnom Kopaoniku iskoristilo je oko 70 planinara.

Vrh Treska, koji je visok 1439 metara, nalazi se u okolini Lukovske Banje. Svojim oblikom potpuno odudara od ostalih vrhova masiva Kopaonik, a i svih drugih planinskih vrhova juga Srbije. Dve ogromne stene koje paraju nebo, “dvozubac” Treske, nasuprot svim ostalim vrhovima koji su zaobljenog oblika, učinile su da se Treska nazove “srpskim Olimpom”, zbog neodoljive sličnosti sa divovskim stenama mitske planine u Grčkoj.

Planinarsko društvo "Preslap"
Vrh Treske
Izvor: Planinarsko društvo “Preslap”

Na akciji su učestvovali planinari iz Niša, Kuršumlije, Prokuplja, Jagodine, Leskovca, Južne Afrike i Zambije, a vodički tim Planinarskog društva “Preslap” činili su Miroslav Dokman, Slobodan Vasković i Vladimir Mitrović. Vodiči su za trasu odabrali najlakši i najlepši prilaz Treski – iz sela Štava, od čuvene crkve Svetog Mine. Staza je široka i prohodna, postepeno vijuga i penje se kroz guste šume južnog Kopaonika. Staza vodi i preko nekoliko vidikovaca, sa kojih se vidi ceo masiv Kopaonika.

Planinarsko društvo "Preslap"
Crkva Svetog Mine
Izvor: Planinarsko društvo “Preslap”

Ispočetka, deluje da je Treska toliko oštra i izolovana, da je nemoguće popeti se na nju. Kako se približava vrhu, vidi se da postoji bezbedan prilaz, koji svaki rekrativac, iole fizički spreman, može da savlada.

Planinari su najpre izašli na južni vrh Treske, i to su učinili svi učesnici akcije. Sevreni vrh je za nijansu teži, zato što postoji deonica od dvadesetak metara gde se planinari moraju pridržavati za stene. Deo učesnika zato nije krenuo ka severnom vrhu, već su ostali da na prevoju uživaju u toplom jesenjem danu.

Planinarsko društvo "Preslap"
Uspešan uspon na vrh Treska
Izvor: Planinarsko društvo “Preslap”

Planinarsko društvo “Preslap”  planira da vrh Treska postane redovno odredište nihovih akcija. Jedinstven prirodni ambijent, neobičan reljef, fantastični kolorit, i sama spoznaja da je područje Kopaonika još u vreme srednjevekovne Srbije bilo snažno rudarsko područje u evropskim okvirima – na pravi način privlače posetioce. Odlazak na Tresku je lepa uspomena koja traje, a nije teško ponoviti je!

Global Digital Clinik