Planinari „Preslapa“ uspešno popeli vrh Kom i dospeli do izvora Nišave

Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je izvelo dvodnevnu akciju (1. i 2. oktobra) u Bugarskoj, na Staroj planini, čija su dva glavna odredišta bili vrh Kom i izvor reke Nišave. Učestvovalo je 39 planinarki i planinara iz Niša, Smedereva i Knjaževca.

Prvog dana akcije, planinari su posetili pećinu Magura i tvrđavu Belogadčik. U nedelju, 2.oktobra, od planinarskog doma Kom, koji se nalazi iznad gradića Berkovica, planinari su se uputili ka vrhu Kom. Tačnije, u masivu Koma postoje tri posebna vrha, te je uspon najpre izveden na vrh Srednji Kom (1985 m), a potom i na Veliki Kom (2016 m).

Najemotivniji trenutak akcije, naročito za niške planinare, usledio je po silasku sa vrha Veliki Kom. Naime, na platou ispod vrha Srednji Kom, izvire više potoka koji čine izvorišni deo Nišave. Oni se posle par stotina metara spajaju u jedinstveni tok Nišave. Svako je popio po koji gutljaj čiste planinske vode Nišave i svako je po koju flašicu vode poneo sa sobom u Niš. Na izvoru reke Nišave istaknuta je zastava Grada Niša.

Posle izvora Nišave, planinari popeli su se i na vrh Mali Kom (1957 metara).