Planinari PD Preslap uspešno izveli jesenji uspon na pet vrhova Vardenika kod Vlasine

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je organizovalo i izvelo svoju tradicionalnu akciju – jesenji uspon na pet vrhova planine Vardenik, kod Vlasinskog jezera. U akciji je učestvovalo 43-oje planinarki i planinara iz Niša, Bosilegrada i Grabovnice.

Planinarsko društvo “Preslap” ovu akciju organizuje svake druge godine, i ovo je svojevsni planinarski bijenale na najvišoj planini u okolini Vlasinskog jezera, koja se nalazi jugoistično od jezera.

Uspon je otpočeo kod fabrike vode u selu Topli do, a prvi vrh do koga se je trebalo popeti bio je Veliki Strešer, koji je sa svojih 1876 metara nadmorske visine i najviša tačka na Vardeniku, u opštini Surdulica i na području Vlasine.

Ova deonica bila je zahtevna, i znatno teža od uspona na preosala četiri vrha. Izazov se ogledao u prilično velikoj nadmorskoj visini za savladavanje, od bezmalo 800 metara, gde je bilo i prilično strmih deonica.

Bilo je jasno – ako se dođe do Velikog Strešera, dalje će najvišim delom (bilom) Vardenika, kretanje biti olakšano, jer će visinske razlike biti neuporedivo manje, stoji u saopštenju PD Preslap.

Svi iz ekipe su se za tri sata popeli na Veliki Strešer, uz neminovne česte i kratke pauze. Obično se sa Velikog Strešera vidi kao na dlanu Vlasinsko jezero, ali ovog puta oblaci taj pogled nisu dozvolili.

Dalje su planinari izašli i na vrhove Mali Strešer (1757 m), Paćin vrh (1727 m), Obršina (1734 m) i Perina čuka (1699 m). Od Velikog Strešera do Perine čuke, bilo je potrebno sat i po vremena laganog hoda. Kasnije se i vidik prolepšao, te se konačno ukazalo i Vlasinsko jezero u podnožju Vardenika, kažu U PD Preslap

U povratku, planinari su se kretali širokim putem, sve do raskrsnice podno Velikog Strešera, odakle su se do sela Topli do vratili deonicom koja je tog jutra, kod uspona, bila i najstrmija i najzahtevnija.

Ovu akciju predvodili su Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović i Nenad Aleksandrov.