Planinarenje na Kopaoniku sa “Preslapom”

planinarenje na kopaoniku
Foto: PD "Preslap"

PD “Preslap” u nedelju, 7. marta, organizuje planinarenje na Kopaoniku.

Planinarenje na Kopaoniku u martu prilika je da se uživa na suncu, kada on opravadava epitet “sunčane” ili “srebrne planine”, navode iz “Preslapa”.

U planinarskom delu akcije, iz naselja Kopaonik, planinari će se kretati obodom skijaških staza i popeti se na 4 vrha u središnjem masivu Kopaonika. Najpre stazama Malo jezero i Sunčana dolina na vrh Suvo rudište (1976 m).

Potom sledi silazak stazom Duboka do Pajinog presla, i uspon na Karaman greben. Tu se nalaze dva vrha – Mali Karaman sa 1904 metra i Veliki Karaman sa 1936 metara nadmorske visine. Sa Karaman grebena, silazi se na Jaram, a zatim se vrši uspon na vrh Velika Gobrlja (1932 m).

Sa Velike Gobelje, učesnici akcije silaze prema naselju Kopaonik, do planinarskog doma Kopaonik, čime će preći 13 kilometara. Ova trasa spada u lakše, zato što su visinske razlike male.

Foto: PD “Preslap”

Kretanje obodom skijaških staza podrazumeva kretanja po utabanom snegu, te prevelikih napora nema. Planinari će provesti više sati na priličnoj nadmorskoj visini, za uslove Srbije. Uživaće u laganom pešačenju i u pogledu koji seže sve do Prokletija i Komova u Crnoj Gori, i Šar planine u Severnoj Makedoniji, kažu iz “Preslapa”.

U okviru ove akcije, učesnici koji budu zainterosvani za skijanje, dan mogu provesti u skijanju uređenim stazama.

Na akciju se polazi u nedelju, 7. marta 2021. godine u 5:30 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”.
Troškovi prevoza su 1200 dinara. Za ovu akciju možete se prijaviti vođama akcije:
  •  Vladimir Mitrović  0642634692 i
  • Dejan Radojlović  063498018.

Vođe akcije na raspolaganju su za sve savete i dodatne informacije. Za akciju je potrebna oprema za planinarenje u zimskim uslovima, kvalitetne cipele, slojevita odeća sa dobrom jaknom, kapa, rukavice, naočare za sunce, štapovi za hodanje. Treba poneti hranu za celodnevni boravak u prirodi i 2 litra vode.