„Planinarenje iz bloka“ za sve humanitarce i ljubitelje planinarenja

planinarenje

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe 25. septembra ove godine sa početkom od 9 časova i 30 minuta organizuje humanitarni uspon na Sokolov Kamen. Reč je događaju pod nazivom “Planinarenje iz Bloka“ u okviru projekta Trojka iz Bloka koji je deo Humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Misija Humanitarne organizacije jeste pomoć socijalno ugroženim porodicama sa četvoro ili više dece. Sredinom jula počela je akcija prikupljanja sredstava za porodicu Mitrović iz Trupala kraj Niša. Jovan, Nikola, Đurđina, Nikolina, Đorđe, Žarko i Jelena su imena dece majke Biljane koja je nakon smrti njenog supruga Ivana ostala sama da se bori za njihovu budućnost.

Okupljanje je kod planinarskog doma na Bojaninim vodama (nadmorska visina 864m) od 9 časova. Na uspon se kreće u 9 časova i 30 minuta. Vreme polaska na uspon određeno je tako da do 9 časova na Bojanine vode pristignu i učesnici koji se opredele da koriste sopstveni prevoz, i učesnici koji će koristiti prigradsku autobusku liniju Niš – Gornja Studena. Ovaj autobus polazi sa pomoćne autobuske stanice u 7 časova, a usput staje u centru grada, kod osnovne škole Vožd Karađorđe, kod Gradske bolnice i na Trošarini.. Karta do Gornje Studene je 120 dinara. Autobus stiže u Gornju Studenu u 7 časova i 40 minuta, te učesnici nešto pre 9 časova, posle 5 kilometara hoda, dolaze na Bojanine vode.

Učešće je 500 dinara za odrasle i 200 dinara za decu a sva prikupljena sredstva će ići upravo porodici Mitrović.

Staza nije ekstremno teška ali je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešačenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog koji ne bi mogao/la da izdrži uspon. Svi učesnici moraju da se tokom uspona drže grupe i da se ispoštuje svaka odluka iste. Što se tiče odeće poželjno je poneti planinarske cipele, slojevitu garderobu, kačket, kabanicu za slučaj kiše, rezervnu odeću, naočare za sunce. Sendvič, voće, slatkiš i obavezno minimum 2 litara vode.

Cilj da se podstakne što više ljudi, i one koji redovno planinare i one koji se dugo nisu uputili ka nekom vrhu, ali i one koji se dvoume da načine svoje prve korake u svetu planinarenja, da u prirodi, uz druženje, zabavu i fizičku aktivnost zajedničkim snagama doprinese skupljanju humanitarne pomoći za one kojima je najpotrebnija.