Pitali smo Nišlije : Šta misle o uklonjenim koševima na Bulevaru Nemanjića?

koš
Foto : Žarko Đokić

Naissus Info pita građane Niša šta misle o uklanjanju koševa sa igrališta na Bulevaru Nemanjića, i koji je razlog za to.

Do pre nekoliko nedelja, u ulici Pariske komune na Bulevaru Nemanjića, na dečijem igralištu nalazili su se koševi koje su pre dve decenije kupili i postavili građani. Koševe su bez prethodnog obaveštenja i objašnjenja uklonili radnici Parking servisa.

koš
Foto : Žarko Đokić

Jedan od tih koševa primećen je u naselju Nikola Tesla. Njegovi stanovnici su pre 2 meseca predali molbu za uređenje njihovog igrališta.

Pitali smo : Koji je razlog uklanjanja koševa i šta građani o tome misle?

„Odrastao sam ovde, ali  trenutno ne živim u zemlji. Znam ko je odneo koševe, ali problem uopšte nije u samim koševima. Najveći problem je to što ti koševi nisu gradsko vlasništvo, već su na gradskoj zemlji. Njih smo platili mi. Zbog toga bi to bila krađa.” kaže jedan mlađi sugrađanin.

Jedna starija gospođa nam je rekla : „Mislim su se stanari žalili zbog buke. Moj unuk je tamo još sa 3 godine tamo igrao košarku. On ne zna da su koševi uklonjeni, ali sigurno bi bio tužan.” 

„Ja mislim da su stanari rekli da deca tu noću igraju košarku, ali da je to bio problem mislim da bi stanari ranije reagovali. ” rekao je jedan stariji čovek.

„Naravno da nije trebalo sklanjati koševe, ali ne znam koji je tačno razlog, nisam baš u toku da budem iskrena.” rekla nam je jedna mlada mama.

Mišljenja su podeljena, a neki kažu i da je razlog uklanjanja koševa obezbeđivanje parkinga za novu zgradu koja se gradi pored igrališta.

koš
Foto : Žarko Đokić

„Razlog je ova zgrada i što treba parking za ove investitore. Jednostavno razlog je pohlepa. To je jedino mesto gde ta deca mogu da se igraju. Pogledajte ovde – kola preko kola.” rekao nam je diplomirani mašinski inženjer.

„Ne mislim ništa dobro. Kad sam ja bio mlad košarka je bila popularna. Ne znam šta je razlog ali ne verujem da je buka.” rekao je jedan stariji sugrađanin.

„Meni je žao dece, ali i mnogo je buke. Taj teren je uvek bio pun dece.” kaže jedna starija sugrađanka.

„Katastrofa. To je stvarno strašno. Kao lupanje košarkaške lopte nekome smeta, a buka motora ne smeta. Zašto ne bi mogla da se ukopa jedna podzemna garaža?” rekao nam je jedan penzioner.

„Nije mi jasno zašto su sklonili. Loše je jer je to bilo mesto gde su deca učila prve korake u košarci. A ne vidim da je neko uopšte popričao sa stanarima okolnih zgrada. Tu se deca najviše igraju. Ti koševi su tu više od 10 godina i nisam primetio da ima buke u neko neprikladno vreme. Nema ni osvetljenja da bi neko mogao da igra košarku noću. Očigledno je da postoji problem sa parking prostorom, više mi liči na tako nešto.” rekao nam je jedan mladi tata.

„Mislim da to uopšte nije dobro, moja deca su tu odrasla. Stalno su se tu igrali, sad im to baš fali. Mislim da je zbog ove nove zgrade, zbog parkinga, više se ne gleda zdrav život. Nismo primetili da se stanari bune zbog buke.” rekla nam je majka četvoro dece.

„Video sam da su sklonjeni koševi. Ne znam zašto, nije bilo razloga da se sklone.” kaže jedan otac.

Sudeći prema onome što su nam građani rekli, mišljenja jesu podeljena, ali većina misli da buka nije bila glavni razlog za sklanjanje koševa. Još uvek nismo dobili objašnjenje šta će biti sa terenom i zašto su zapravo koševi odneti, a čini se da ni oni kojima je smetala buka nisu baš srećni zbog toga.