Pisci za decu iz cele Srbije – posetili Medijanu

Foto - GO Medijana

U okviru obeležavanja 15. godina Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, gosti festivala, dečji pisci, posetili su lokalitet Medijana, što je za njih bilo mnogo više od obilaska arheoloških iskopina.

Gradska opština Medijana, posetu lokalitetu, organizovala je u saradnji sa Narodni muzejom u cilju isticanja značaja Medijane i vrednovanja kulturne, istorijske i arheološke baštine, o čemu je govorila i gostima dočarala deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije, kustos Jovana Stojković.

„Ovakva mesta i treba da nam pruže mogućnost produbljivanja dodatnog znanja o istoriji ove veoma značajne teritorije, jer, kao što znamo, u Nišu, na teritoriji Gradske opštine Medijana je rođen Konstantin Veliki”- bile su reči oduševljenih posetilaca, učesnika jubilarnog Medijaninog festivala.

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisussa (današnjeg Niša), koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka, tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika.

Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta u Srbiji, u kojem se na površini od 40 hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva.

Posetioci su videli više od 1000 kvadratnih metara vrednih podnih mozaika, ostatke zidnog slikarstva i skulpture u arheološkim salama na Medijani i u glavnoj zgradi Muzeja Grada Niša, gde se nalazi i maketa Konstantinove vile.

Global Digital Clinik