Pitali smo Nišlije: Koja je žena imala najveći uticaj na njih i da li smatraju da žene imaju ista prava kao muškarci u Srbiji?

Foto: Ilustracija

Na međunarodni dan žena, pitali smo sugrađane koja je žena imala najveći uticaj na njih tokom života, koja žena im je uzor i da li smatraju da žene imaju ista prava kao muškarci? Da li su nam majke i bake uzori ili pak neko iz javnog miljea, poput Monike Beluči?

Najveći uzor mi je Monika Beluči kao celokupna osoba, zbog njenog ponašanja, njenog stila, karijere, nekako mi je gospođa u pravom smislu, a ženska figura koja je uticala na mene je majka, mislim da tu nemam šta dodati, majka je dovoljno. Mislim da žene nemaju ista prava kao muškarci, teži se ka toj ravnopravnosti, ali nije, žena je još uvek potcenjena kao slabiji pol.– Izjavila nam je jedna studentkinja.

Moja baka mi je najveći uzor jer me je ona odgajala, preuzela je ulogu moje majke i biću joj zahvalan za ceo svoj život. Od poznatih volim, recimo, Lanu Dela Rej. Žene i nemaju baš prava kao muškarci, pogotovu poslednjih godina, sve se više izveštava o nasilju nad ženama. O tome treba da se radi i da se priča češće.– Rekao je student.

Majka mi je najveći uzor zato što je uvek bila tu za mene i žrtvovala se za mene. Pored majke bih izdvojila i svoju baku. U nekim poslovima i dalje postoji ta neka razlika između muškaraca i žena, postoji čak i diskriminacija i mušakaraca i žena. Nije baš jednako u svim sverama.– izjavila je jedna mlađa sugrađanka.

Na mene su uticale mnoge žene, počevši od sestre, majke, od kvalitetnih profesorki na fakultetu, slikarke Nadežde Petrović pa do same Klare Cetkin jer se po njoj i slavi 8. mart. Žene bi trebalo da imaju ista prava u našoj zemlji, ali nažačost, pokazuje se svakim danom da je sve gore, gore je možda nego 70-tih i 80-tih, kao da su se urušila sva ta prava, a trebalo bi da bude sve bolja i bolja. Žene su mnogo manje plaćene od muškaraca, to je svuda prisutno.- rekla nam je jedna starija sugrađanka.

Moja žena je za mene najveći uzor, podržava me u svemu, ali između ostalog, možemo da kažemo to, neka bude to Monika Beluči, zato što je simbol konzervativnih shvatanja, i između ostalog je simbol lepote, a ja smatram da je lepota jedna vrsta genijalnosti koju ne treba posebno objašnjavati. Žene na papiru imaju ista prava kao muškarci, ali nisam stekao utisak da imaju i kad bi trebalo da dođe do realizacije.– rekao je jedan sugrađanin.

Global Digital Clinik