Pitali smo Nišlije: Šta misle o poskupljenju životnih namirnica

Inflacija

Tokom ove godine rat u Ukrajini dodatno je poremetio ekonomiju koja je svakako bila ugrožena zbog pandemije korona virusa. Cene su krenule da rastu abnormalnom brzinom, dok plate stagniraju, pa samim tim običan čovek ne može živeti u skladu sa novim standardom.

Naissus info pita građane Niša šta misle o poskupljenju osnovnih životnih namirnica i kako je inflacija uticala na njihov džep:

Šta ima da mislimo, oni će svakako raditi šta žele, mi smo tu samo da čekamo, ćutimo i trpimo. Poskupljenje je pogotovo uticalo na penzionere. Smatram da nema velike nestašice, više smatram da ljudi prave svoje lične zalihe. Mi se sećamo nekih mnogo mračnijih vremena, tako da smo mi stariji navikli i na poskupljenja i na nestašice– izjavila nam je jedna starija sugrađanka.

Ja nisam primetila neku drastičnu nestašicu, primetila sam da nekada nema šećera. Poskupljenja ima i bojim se da neće stati– kaže jedna starija sugrađanka.

Inflacije smatram da nema, to su jednostavno normalan tok ekonimije, nestašicu prave određeni neodgovorni pojedinci, koji te priče serviraju na društvenim mrežama. Ja osećam pojedina poskupljenja kao što su struja i gorivo, međutim to su sve posledice trenutnog stanja u svetu– izjavio je jedan Nišlija.

Svako oseća na svojoj koži, najveći problem za mene predstavlja rast cene goriva. Brine me što šećera nema nigde u gradu, kao ni mleka. Smatram da postoji nestašica, jer neke namirnice gotovo da ne postoje. Benzina ima, međutim oni se sa cenama igraju svakog dana– izjavio jedan mlađi sugrađanin.

Osećam itekako i mislim da će cene samo da rastu još više. Oseća se beda, pogotovo na jugu. Lično ne osećam toliku krizu, međutim se bojim da su sunarodnici koji primaju penzije ispod 20.000 dinara izuzetno ugrženi. Nema nigde šećera, ulja ima, zavisi od mesta do mesta, mleka nema. Brinem se, jer ovo ide u propast, osećam se kao da se vraća ono strašno vreme inflacije devedesetih– izjavila je jedna penzionerka.

Na nekoga je uticalo više, na nekoga manje. Mi smo osetili na svojoj koži, počelo je pre nekih dva meseca. Cene goriva i struje počinju da izazivaju paniku, iskreno smo uplašeni kako će ova zima izgledati– izjavio je jedan par.

Ja kao student se osećam jako pogođeno, ranije kada su mi roditelji slali novac imao sam i za izlazak i za poneku večeru van doma, sada je to gotovo nemoguće. Moraju da se formiraju novi prioriteti, koliko vidim i moji prijatelji su takođe pogođeni. Zaista ne znam kako se nose studenti koji su na samofinansiranju– kaže jedan student Filozofskog fakulteta.

Pored komunalija, svakodnevne životne potrebe poput hrane i lične higijene osnovno su pravo svakog čoveka, ali u današnje vreme kupovina hleba predstavlja vrstu stresa.
Global Digital Clinik