Pitali smo mlade u Nišu: Koja su im omiljena mesta za izlazak?

Kej
Amfiteatar na keju, Niš; Foto: Luka Radulović

Grad Niš je opšte poznat kao studentski grad, koji je dom studentima iz cele zemlje, a naročito sa juga. Svim studentima i srednjoškolcima je nakon obaveza u sklopu fakulteta i škole, neophodan odmor, a taj odmor podrazumeva noćni provod i  dobro poznato dnevno kafenisanje.

Pitali smo mlade u Nišu: Gde izlaze u provod, a gde tokom dana?

zurka

„U ovom periodu dosta slabije izlazimo, jer su uglavnom klubovi zatvoreni tokom leta. Generalno preferiramo svirke ili kafiće u Kazandžijskom. Ponekad idemo i u klubove. Najviše volimo kad se organizuje neka veća žurka na otvorenom ili kad dolaze novi izvođači. Nekad idemo i na tematske žurke.“ – rekle su nam dve studentkinje.

„Slabo izlazim, a ukoliko izlazim najčešće sednem negde na kafu preko dana.“– rekao nam je mlađi Nišlija.

„Na kej, izbegavam ove velike kafiće i klubove.“– kratko je odgovorila jedna studentkinja.

„Preko dana najviše volim da izlazim van centra, volim da se tako malo zavučem i popijem jednu mirnu kaficu. Što se tiče izlazaka uveče najviše volim underground scenu i lokale sa tom tematikom i naravno kafana ponekad.“ – izjavio je student Filozofskog fakulteta.

„Što se mene tiče, ja najviše uživam u kafi posle škole, a vikendom izađem u neki klub.“- rekla nam je jedna srednjoškolka.

„Gde stignemo, najčešće smo na keju ili  idemo na kućne žurke. Ako ima prilike idemo i u klub.“- rekle su nam dve studentkinje.

„Uveče sam često na keju, a preko dana volim da popijem kafu u nekom od kafića na Bulevaru.“– izjavio je mlađi student.

„Preko dana idemo na kafu u Svetosavskom parku, a vikendom ponekad idemo u neki klub.“– rekle su nam dve srednjoškolke.

„Danju ne izlazimo jer je previše vruće, noću smo uglavnom na keju.“– rekla nam je grupa maturanata.

„Ispred prodavnice“ – našalio se jedan student, pa dodao: „Preko dana sa društvom idem na bazen, uveče uzmemo gajbu piva i sednemo na kej, retko izlazimo u klubove.“

„Svuda po malo, najviše volim pabove. Preko dana su to kafići na keju, a uveče najčešće kej.“– kažu apsolventi Elektronskog fakulteta.

„Uglavnom je to kej, a kad nam to dosadi, obilazimo kafiće u kojima nismo bili.“- rekla nam je grupa srednjoškolki.

„Generalno svirke. Izbegavam klubove, jednostavno mi ne prijaju. Preko dana sam na fakultetu.“- rekao nam je sa osmehom mlađi sugrađanin.

Izlazim na fakultet i nazad“- šaljivo poručuje studentkinja arhitekture, i dodaje: “ Volim tehno muziku i svirke, pa onda uglavnom izlazim na underground mesta.“

“ Preko leta, najčešće idem na svirke, a posle toga je „after“ na keju.“ – rekla je apsolventkinja sa Mašinskog fakulteta.

Neosporivo je da u Nišu ima raznovrsnih mesta za izlazak, međutim zaostaju lokali koji neguju alternativnu scenu. Mladima je tokom leta najatraktivnije mesto za izlazak Nišavski kej. Za izazak na kej ne moraju da izdvoje mnogo novca i nema radno vreme, što ga čini dostupnim za svakog.