Pijanista iz Niša Nemanja Egerić održaće solistički koncert 17. oktobra u Svetosavskom domu

Nemanja Egerić, pijanista iz Niša, održaće solistički koncert 17. oktobra u sali Svetosavskog doma u 19 sati. Egerić će dela Debisija i Milojevića izvesti na novom “Behštajn” klaviru. Ulaz na koncert je besplatan.

Nemanja Egerić je umetnik čije je glavno sredstvo izražavanja klavir. Značajniju pažnju privlači integralnim izvođenjem „Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana što mu donosi niz umetničkih priznanja – Nagradu za najuspešniji koncert Galerije SANU, nagradu iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića”, nagradu „Nevena Popović” za najznačajnije umetničko ostvarenje, dok ga 2022. godine Udruženje muzičkih umetnika Srbije odlikuje priznanjem za najboljeg mladog umetnika.

Takođe učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade od kojih se izvdajaju: Laureat IV međunarodnog pijanističkog takmičenja ULjUS (2017), Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas (2017), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2 (2019), Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019).

Koncertnom i javnom delatošću se bavi od 2015. godine i do danas je nastupio preko 100 puta. Učestvovao je na domaćim i međunarodnim festivalima evropskih zemalja kao što su Bolzano festival Bozen, Lucern Piano Festival, Musica al Ponte, Međunarodna tribina kompozitora, Piano City, NIMUS, CONVIVIUM MUSICUM, BLISS, BUNT i dr.

Prvi je među srpskim pijanistima izveo značajna klavirska dela G. F. Hasa, Olivijea Mesijana, Lučana Berija, Đerđa Kurtaga, Luiđi Nona, Džonatana Harvija i Ivana Fedelea.

Sa pijanistom Stevanom Spalevićem obrazuje klavirski duo STEVAN NEMANjA sa kojim izvodi kapitalna dela za isti sastav i sa kojim osvaja prestižne nagrade. Takođe, Nemanja redovno nastupa sa flautistkinjom Angelinom Nikolić u duu Syrinx, što je i istoimeni naziv njihovog udruženja.

U 2022. godini snima svoj prvi kompakt disk sa do tada nesnimljenim delima savremenog američkog kompozitora Džoela Šadabea, u okviru fondacije Electronic Music Foundation u Njujorku.

U pripremi je i CD izdanje sa delima Miloja Milojevića i Kloda Debisija.

Zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu u zvanju Docenta na predmetu poznavanje literature i izvođaštva. Član je UMUS-a.