Peticija – Ukloniti grb američke vojske sa zgrade Kardiohirurgije KC Niš

Peticija
Peticija

U znak zahvalnosti za  donaciju vrednu 400.000 dolara, na ulazu u zgradu Kardiohirurgije otkrivena je spomen ploča zahvalnosti američkom narodu, vojsci i vladi, na kojoj je i grb američke vojske. 

Ova donacija stigla je nposredno pred obeležavanje stote godinašnjice, kada je 28. jula 1918. godine američki predsedniik Vudro Vilson, veliki prijatelj srpskog naroda, objavio proglas u kome je istakao značaj doprinosa srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a na Beloj kući jedini put zavijorila se i srpska zastava.

Tim povodom, operacioni blok na niškoj Kardiohirurgiji zvaće se „Vudro Vilskona“

Tražimo da se ova ploča UKLONI! Šta nam je učinila američka vojska 1999? Nastala je epidemija tumora. mladi umiru, ljudi! Za to da im budemo zahvalni? Sarađujete, pravite koncerte sa genocidnom vojskom necivilizovanog vrha Amerike i smatrate da je to delo humanizma.

Bombardovanje Niša kasetnim bombama desilo se 7. maja 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. To je jedan od najozbiljnijih napada u toku NATO bombardovanja SRJ u kojem je došlo do stradanja civila korišćenjem kasetnih bombi.

7. maja 1999. u vremenu od 11.30 i 11.40 časova NATO je navodno izvršio napad sa dva kontejnera kasetnih bombi (sa oko 100—150 bombi po kontejneru) na Niški aerodrom (vojni cilj), koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada Kasetne bombe razasute su iz dva kontejnera, nošene vetrom, pale su na tri lokacije u centralnom delu grada, koje su od aerodroma udaljene više od 3—5 kilometara i to: pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra na jugu grada, centar pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu, autobusku stanicu pored Niške tvrđave i zdravstvenog centra 12. februar i parking Niš Ekspresa pored Nišave.

Sutradan, 8. maja, generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, potvrdio je odgovornost NATO-a za napad, izjavom da je „NATO potvrdio da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“.

Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi. I pored nekoliko akcija čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi, njihovo definitivno uklanjanje (2010. godine) još nije završeno. 

“Donacija” vredna 400.000 dolara samo je delić molbe da im se oprosti. Trebalo bi da sasvim opreme naše klinike i besplatno leče pacijente kojima u Srbiji spasa nema.

Peticija na ovom linku