PD “Preslap”: Uspon na Midžor 19. septembra

preslap
Foto: PD Preslap

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 19.septembra 2021.godine, uspon na vrh Midžor, na Staroj planini, koji je sa svojih 2169 metara nadmorske visine i najviša tačka na srpskom delu Stare planine.

Uspon će biti izveden klasičnom, najlakšom stazom, od planinarskog doma “Babin zub”, koji se nalazi na 1565 metara nadmorske visine, i u narednih 8,5 kilometara, široka staza postepeno vodi ka Midžoru.

Na ovoj trasi, postepeno se dobija na visini, a zahtevnih delova i prepreka nema.

Foto: PD Preslap

Od Babinog zuba, najpre se prolazi skijaška staza, zatim se izlazi na uzvišenje na kome se nalazi spomen obelisk, potom se ide u pravcu podnožja vrha Žarkova čuka. Odatle se odlazi u dužem pravcu do ostataka stare karaule, podno samog vrha Midžor, i izvodi se završni uspon.

Foto: PD Preslap

Za tri i po do četiri sata se bez prevelikih napora izlazi na Midžor. Posle dužeg odmora na vrhu, odakle se pogled pruža na sve strane, istom stazom izvešće se i povratak do planinarskog doma, te će se na akciji preći 17 kilometara.

Foto: PD Preslap

Iz Planinarskog društva “Preslap” pozivaju planinare i rekreativce, građanstvo, da se prikljčuče ovom usponu. U lepom sećanju je i masovni uspon na Midžor, koji je Planinarsko društvo “Preslap” izvelo 20.septembra 2020.godine, kada je na krov Stare planine izašlo 250-oro planinara iz Srbije i Bugaske.

Foto: PD Preslap

Polazak na akciju je u nedelju, 19.septembra, u 6 sati ujutru sa parkinga kod tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 900 dinara, a svi zaiinteresovani za ovu akciju mogu se prjaviti kod vodiča akcije, a to su Miroslav Dokman, telefon: 062205977 i Vladimir Mitrović, telefon: 0642634692.

Foto: PD Preslap

Za uspon na Midžor potrebna je standardna planinarska oprema – planinarske cipele, slojevita garderoba, u pripravnosti treba da bude tanja jakna, a treba poneti i rezervnu majicu i duks. Štapovi za hodanje svakako su od pomoći, a učesnici treba da od kuće ponesu hranu i slatkiše za celodnevni boravak u prirodi. Voda se može zahvatiti u domu na Babinom zubu, i na izvoru, koji se nalazi na početku planinarske staze, a potrebna količina vode je 3 litra.