Kovid propusnice: Da li krše Ustav, kako sprečiti zloupotrebu

kovid

Izjava predsednice Vlade Ane Brnabić da se i Srbija priprema za uvođenje kovid sertifikata otvorila je brojna pitanja u vezi sa eventualnim donošenjem odluke koju kritičari smatraju kršenjem Ustavom zajamčenih prava i sloboda građana. Uz to, čak i deo onih koji podržavaju kovid propusnice misli da one stvaraju prostor za korupciju i da je gotovo nemoguće sprečiti njihovu zloupotrebu.

“Ono što smo mi razmatrali je uvođenje kovid propusnica na onim mestima na kojima nije neophodno da ljudi borave, dakle ne zavisi im život od toga. To bi se odnosilo na zatvorene prostore, kafiće, barove, restorane i noćne klubove“, pojasnila je Brnabić, a piše N1.

Jedan od najglasnijih zagovornika ideje o uvođenju kovid propusnica u Srbiji je imunolog i virusolog Milanko Šekler.

„Očigledno je na primeru festivala Egzit da to može da funkcioniše ukoliko su nadležna tela koja to kontrolišu adekvatno obučena“, naglasio je tada Šekler za N1, dodajući da to treba da bude sprovodeno „drastično“, da budu kažnjavani oni koji ulaze u lokale bez ispunjavanja navedenih uslova, ali i oni koji im to omogućavaju.

Pojedini saggovornici ovog portala sa druge strane smatraju i da uvođenje kovid propusnica može dovesti do različitih vidova zloupotrebe.

”Ništa ne znači ni uvođenje kovid propusnica, jer se to ne sprovodi kako treba. Niko ne gleda lične karte, pa na jednu kovid propusnicu može da uđe dvadeset ljudi, dok za privatne zabave to ionako nije izvodljivo“, istakla je za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji je takođe član UPK, u razgovoru za portal N1 je rekao  da „uvođenje kovid propusnica ne bi škodilo, ali bi istovremeno otvorilo velike mogućnosti za korupciju“.

Izvor: N1