PD “Preslap”: Uspešna akcija na Staroj planini

preslap
Foto: PD Preslap

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je u nedelju, 22. avgusta, izvelo akciju na Staroj planini, do kanjona Slavinjsko grlo, i do kraškog udubljenja Ponor.

Učestvovalo je četrdesetak planinarki i planinara, a vodički tim Planinarskog društva “Preslap” činili su Milan “Lane” Stojilković i Slobodan Vasković.

Vreme je bilo lepo, prijatno za rekreativne aktivnosti i planinarenje.

Foto: PD Preslap

U prvoj etapi akcije, družina je iz centra sela Slavinja otišla do obližnjeg kanjona Slavinjsko grlo, na Slavinjskoj reci, koji predstavlja veliku prirodnu atrakciju, a do njega se sa lakoćom dolazi.

Sasvim bezbedno družina se popela i na stenu na levoj obali reke, i tako i sa nešto visine posmatrala ovaj kanjon.

Foto: PD Preslap

Za drugi deo akcije, družina se prebacila u selo Dojkinci, a u njegovom ataru nalazi se prirodni fenomen, udubljenje Ponor.

Do Ponora, trebalo je lagano hodati oko 5 kilometara i preći nešto više od 500 metara visinske razlike.

Foto: PD Preslap

Kraško udubljenje Ponor svojom atraktivnošću u drugi plan stavlja i obližnji Bodin vrh, te se svi koji ovde dođu, obavezno i žurno zapute ne bi li posmatrali ono što Ponor pruža. Najpre, to je ogromna rupa na ogromnom, travnatom, zelenom platou Stare planine.

Foto: PD Preslap

U srce ovog udubljenja sišla je i naša družina, a tu se susrela sa novim atrakcijama, u vidu planinskog potoka koji izvire unutar Ponora, dobija veliku snagu i na kraju ponire. Odmor u Ponoru i oko njega, razgledanje ovolike lepote, potrajalo je, a na kraju se družina istom stazom vratila u selo Dojkinci.

Za svaku je preporuku otići u ovaj deo Stare planine. Obići Slavinjsko grlo i popeti se do Ponora, a i spustiti se do njega, može svako iole spremniji, a doživljaj je raznovrstan, sveobuhvatan. Slavinjsko grlo, onako kako izgleda – slobodno se može iskoristiti i za snimanje avanturističkih filmova. Ponor je još veći fenomen, udubljenje kakvog u Srbiji nigde nema.

Global Digital Clinik