PD Preslap organizuje prvi jesenji uspon do vrha Divna Gorica na Suvoj planini

Foto - PD Preslap, Divna Gorica

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku lokalne samouprave Bele Palanke i sela Mokra, organizuje, u nedelju, 5. novembra prvi jesenji uspon od sela Mokra, do vrha Divna Gorica (1389 m), na Suvoj planini.

Vrh Divna Gorica je najistaknutiji vrh na “belopalanačkoj potkovici”, i nalazi se prekoputa vrha Trem, najvišeg na Suvoj planini.

Trasa predstojeće akcije, u oba pravca, duga je oko 13 kilometara.

Počinje na izlazu iz sela Mokra, na raskrsnici puta koji u produžetku odlazi za Divljanu, sa popularnim makadamskim “nemačkim putem”.

Posle dvadesetak minuta uspona “nemačkim putem”, trasa akcije skreće u šumu, na prečicu, na novu stazu koju je Planinarsko društvo “Preslap” trasiralo, očistilo i obeležilo kroz nekoliko radnih akcija tokom proleća i leta 2023.godine.

Šumska deonica će planinare izvesti do mesta zvanog Lokva, odakle se trasa penje ka prevoju Preslap, na oko 1150 metara nadmorske visine.

Konačno, završni uspon sa ovog prevoja, do vrha Divna Gorica, trajaće oko 45 minuta, i ovo će biti i najatraktivnija deonica, po samom grebenu Suve planine, sa najatraktivnijim vidicima.

Istom trasom, učesnici akcije će se vratiti u selo Mokra. Po silasku u Mokru, na izletištu “Vrelo”, biće priređeno i posluženje besplatnog ručka, te je potrebno da učesnici sa sobom ponesu pribor za jelo i porcije.

Svi zainteresovani građani Niša, za učešće na ovoj akciji mogu se prijativi vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman, kontakt telefon: 062205977, i Milorad Ignjatović, kontakt telefon: 0646739790.

Troškovi prevoza su 1000 dinara.