PD “Preslap” organizuje akciju uspona na Oblik i Grot, vulkanske kupe

oblik i grot

Oblik i Grot su vulkanske planine, kupe davno ugašenih vulkana. Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo. Nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu.

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 23. maja 2021. godine, uspon na Oblik i Grot, u okolini Vranja. Planine se nalaze severno od Vranja, u središtu oblasti koju oivičavaju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han.

Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota.

Trasa predstojeće akcije, počinje kod arheološkog nalazišta “Markovo kale”, severno od Vranja. Na tom mestu se spajaju potoci Mala reka i Devotinski potok, i tako čine Vranjsku reku.
Prvi deo trase vodi dolinom Male reke, uzvodno ovim potokom, stazom koja se nalazi u gustoj stoletnoj šumi, u prijatnom ambijentu zelenila koje izuzetno pogoduje tokom toplih dana.
Zatim se izlazi na široki put koji dolazi sa zapada, od prevoja i raskrsnice Goč, u oblasti Poljanica. Ubrzo se ukazuje obližnja kupa Grota, ali se Grot u prvom delu akcije zaobilazi i ide se dalje ka Obliku.
Sve vreme trasa vodi dobro obeleženom stazom, kroz šumu. Pre završnog uspona na Oblik, obavezno se svraća na izvor Tri buke, koji se nalazi stotinak metara kraj glavne planinarske i šumske staze. Završni uspon na Oblik je nešto oštriji, ali je dobra okolnost što postoje i ravniji delovi, idealni za kraći odmor, pre nego što se izađe na sam vrh. Oblik je izuzetan vidikovac, sa koga se vidi pola južne Srbije.

Završni uspon na Grot je teži od završnice uspona na Oblik.

Oni učesnici koji ne žele da se penju na Grot, sačekaće ostatak grupe u podnožju kupe Grota. Završni uspon na Grot je neprestan, nema ravnih delova. Sam vrh Grot je u gustoj šumi, te sa njega nema pogleda.

Konačno, po silasku sa Grota, sledi povratak prema Maloj reci i Markovom kaletu. Ovako opisana trasa duga je 20 kilometara. Učesnici koji se odluče da se ne penju na Grot, prelaze 18 kilometara.

Polazak na akciju je u nedelju, 23. maja, u 6 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza iznose 1200 dinara.
Za uspon je potrebna dobra planinarska obuća, a preporučuju se i štapovi za hodanje. Odeću prilagoditi toplom prolećnom danu, poneti sendviče i slatkiše za celodnevni boravak u prirodi. Poneti 2 litra vode. Voda se može dopuniti na izvoru Tri buke.
Zainteresovani za učešće na ovoj akciji, mogu se prijaviti vodičima Planinarskog društva “Preslap”:
  • Vladimir Mitrović 0642634692 i
  • Miroslav Dokman 062205977, koji će pružiti i sve dodatne informacije.