Pametni uređaji za kuće dominirali CES-om

Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Najveći tehnološki sajam na svetu, CES, održava se tradicionalno u Las Vegasu početkom januara. Ovogodišnje izdanje manifestacije je završeno, uz predstavljanje niza novosti i dodeljivanje nagrada u oblasti kompjuterskih i TV tehnologija, automobilske industrije, tehnologija mobilnih telefona, fitnes uređaja, gejming periferija, aparata za domaćinstvo. Već nekoliko godina, zbog inovativnosti i originalnosti, veliku pažnju privukle su novosti vezane za pametne kuće.

Predstavljamo najinteresantnije, uz želje da u narednim godinama bar neke od njih stignu i do vas. Na samom ulazu u pametnu kuću nalaze se pametna vrata. Novina je što su ona u potpunosti opremljena sofisticiranim funkcijama, od pametne brave , preko pametnog zvona sa video kamerom, do reflektora i LED lampi koje osvetljavaju celu površinu i okolni prostor. Kompanija Masonite u svoja vrata ugradila je donja LED svetla u okvir i dodatni snop svetlosti koji pada na prag, široki reflektor koji baca svetlost odozgo na osobu koja je pred vratima, kružni reflektor kod kvake. Njihova vrata se povezuju na električne instalacije u stanu sa direktnim napajanjem brave i zvona, i rezervnom baterijom koja je ugrađena za slučaj nestanka struje.

Brava čitač otiska prsta

Jedna pametna brava kao poseban proizvod privukla je veliku pažnju. Proizvođač je Lockly, a ono što bravu razlikuje od drugih je što se može lako ugraditi u bilo koja vrata, pored postojeće brave. Pametna brava u stvari je čitač otiska prsta, koji može da zapamti do 99 otisaka. Brava se povezuje na vašu wi-fi mrežu, kompatibilna je sa Alexa i Google asistentima i prima daljinske komande. Brava, preciznije dodatak bravi u obliku dugmeta – senzora, izgleda veoma elegantno i lepo, i jedino što je potrebno obezbediti je fizički otvor na vratima za ugradnju. Napajanje je uz pomoć baterije koja, pri normalnoj upotrebi, traje oko devet meseci.

Roboti usisivači i mopovi sve su moćniji, a robort Roborock predstavljen na ovogodišnjem CES-u pomera granice. Istovremeno je usisivač i mop, bazna stanica prazni kontejner za otpatke usisivača, dopunjava vodu u rezervoar za mop i čisti mop podlogu dok se pune baterije. Podrazumeva se da razlikuje tvrde podloge od tepiha i da efikasno zaobilazi i najmanje prepreke kao što su kablovi i dečije igračke, a novost su dvostruki silikonski valjci u koje se neće upetljati dlake.

Zamislite televizor sa dijagonalom od 55 inča bez i jedne jedine žice, čak i bez kabla za napajanje. Pametan bežični OLED televizor koji je prikazao startap Displace radi na baterije. Poseduje moćni vakuum uz pomoć koga se može postaviti bilo gde, na primer na prozor ili vrata.

Pojedni uređaji i gedžeti kombinovani su prvi put, na jedinstven način. Pažnju privlače slušalice koje imaju dodatak za prečišćavanje vazduha. Slučalice se nose uobičajeno, a na mestu gde bi bio mikrofon nalazi se maska sa filterima koja naleže na nos i usta korisnika. Uređaj za prečišćavanje se, naravno, može skinuti i koristiti po potrebi.

Dodavanje eteričnih ulja u vodu za kupanje preporučuje se za opuštanje, uz niz upozorenja vezanih za količinu, način primene, moguću iritaciju kože. Zato su tu Kohler tuševi, u koje je, u glavu tuša, ugrađen mehanizam za mešanje eteričnog ulja sa vodom. Uz tuš dobijate različite kapsule sa uljima – pred spavanje koristite kapsulu sa kombinacijom lavande i vanile, za razbuđivanje sa muskatnom žalfijom i pačulijem, za opuštanje sa kamilicom i zelenim čajem.

Roboti koji uređuju dvorišta

Pomenimo i nekoliko tehnoloških inovacija za dvorište.

Među najkorisnijima su, svakako, robot uređaji koji razlikuju korov od trave. Kad identifikuju korov, oni samo njega poprskaju herbicidom. Tu su, zatim, prskalice za navodnjavanje tla sa preciznim kontrolorima, koji imaju bežične senzore tla za vlažnost i temperaturu na različitim dubinama. A ako želite malo zabave, nabavićete hranilice za ptice sa ugrađenom bežičnom kamerom. Kamera šalje obaveštenje na vaš telefon kad ptica stigne, tako da možete identifikovati vrstu i fotografisati je izbliza.

Global Digital Clinik