Ovo je najsigurniji način za transport lako lomljivih predmeta i delova nameštaja

lomljivih predmeta

Bilo da je reč o pronalasku novog doma, promeni posla ili jednostavno želji za promenom, selidba sa sobom nosi mnoštvo izazova i zadataka koji zahtevaju pažljivo planiranje i organizaciju.

Jedan od najvećih izazova prilikom selidbe jeste transport lako lomljivih predmeta, koji zahteva posebnu pažnju i brigu.

Svesni smo da svaki predmet u vašem domu nosi određenu sentimentalnu vrednost ili funkcionalnu važnost. Zato je neophodno pristupiti ovom zadatku sa maksimalnom pažnjom i predanošću.

Ovim tekstom vodićemo vas korak po korak kroz proces pripreme, pakovanja, transporta i raspakivanja vaših lako lomljivih predmeta. Otkrićemo proverene tehnike kao i savremena rešenja koja su se pokazala kao najefikasnija u praksi.

Koje materijale za pakovanje koristiti u ovim situacijama?

Pravilno odabrani i kvalitetno upotrebljeni materijali su temelj zaštite vaših lako lomljivih predmeta. To mogu biti stakleni delovi nameštaja, ogledala, stolovi sa staklenim površinama, porcelanske figure i slično. Pakovanje za selidbu ne mora biti teško ako koristite adekvatne materijale:

Kartonske kutije različitih veličina – Idealno one koje su dovoljno čvrste da izdrže težinu staklenih i porcelanskih predmeta. Ako je moguće, koristite originalne kutije za elektronske uređaje jer su obično jače i često imaju dodatne zaštitne slojeve.

Pucketava folija – Pruža odličnu zaštitu od udaraca. Svaki osetljivi predmet obmotajte posebno, pružajući tako neophodnu amortizaciju koja će apsorbovati udarce i vibracije tokom transporta.

Zaštitni papir ili novine – Idealni su za pakovanje porcelanskih predmeta. Papir može poslužiti kao prvi sloj zaštite sprečavajući ogrebotine, dok novine mogu poslužiti za popunjavanje praznina unutar kutija, sprečavajući kretanje predmeta.

Selotejp trake – Koristite ih za čvrsto zatvaranje kutija. Takođe, trakom možete ojačati dno i uglove kutija, pružajući dodatnu stabilnost.

Streč folija – Može se koristiti za dodatno obezbeđivanje obmotanih predmeta, posebno onih nepravilnih oblika. Streč folija takođe može poslužiti za grupisanje više manjih predmeta zajedno, olakšavajući organizaciju i prenos.

Peškiri, čaršavi i meka odeća – Ovi materijali mogu poslužiti kao ekonomična i ekološki prihvatljiva alternativa za dodatnu zaštitu. Upotrebite ih za obmotavanje posebno osetljivih predmeta ili za popunjavanje praznina u kutijama kako biste sprečili kretanje predmeta.

Tehnike pakovanja koje su se pokazale kao dobro rešenje

Pakovanje lako lomljivih predmeta za selidbu zahteva posebnu pažnju i tehniku. Svaka vrsta predmeta zahteva individualni pristup kako bi se osigurala njihova sigurnost tokom transporta.

Staklena vrata ormara i ogledala

Počnite obmotavanjem staklenih vrata ormara i ogledala pucketavom folijom. Obezbedite da su svi uglovi i ivice dobro zaštićeni, jer su to mesta gde staklo može biti najranjivije.Nakon folije, dodajte sloj kartona za dodatnu zaštitu. Ovo je posebno važno za veće staklene predmete poput ogledala.

Koristite posebne zaštitnike za ivice koji se mogu kupiti ili napraviti od isečaka debele kartonske kutije. Ovo će dodatno umanjiti rizik od pucanja ili lomljenja ivica. Kada stavljate ove predmete u kutiju, trudite se da ih držite vertikalno, jer je to položaj u kojem su manje verovatno da će se oštetiti.

Stolovi sa staklenim površinama

Ako je moguće, demontirajte staklene površine sa stolova. To olakšava pakovanje i smanjuje rizik od oštećenja. Staklene površine obmotajte pucketavom folijom, zatim dodajte sloj kartona. Ako imate više staklenih panela, svaki obmotajte zasebno pre nego što ih pažljivo stavite jedan na drugi.

Porcelanski predmeti

Svaki porcelanski predmet obmotajte pucketavom folijom ili zaštitnim papirom. Ako je predmet posebno tanak ili krhak, razmislite o dodavanju dodatnog sloja zaštite pomoću stiropora. U kutiji, koristite zgužvane novine, peškire ili čarape za punjenje praznina između predmeta. Ovo sprečava njihovo pomeranje i potencijalno lomljenje tokom transporta.

Dodatni saveti za maksimalnu zaštitu

Koristite svoju garderobu, peškire i čarape za obmotavanje i punjenje praznina unutar kutija. Ovo ne samo da štedi prostor već pruža dodatnu amortizaciju vašim predmetima. Jasno označite kutije sa “Lomljivo” i navedite pravilan položaj kutije (npr. “Ova strana gore”) kako bi osobe koje rukuju kutijama bile svesne sadržaja. Nemojte pretrpavati kutije. Držite težinu kutija na razumnom nivou kako biste izbegli rizik od dna kutije koje popušta

Koncentracija na visokom nivou prilikom prenosa lako lomljivih paketa

Prenos lako lomljivih predmeta do i od vozila za transport jedan je od ključnih momenata u procesu selidbe. Ovaj korak zahteva pažnju i preciznost kako biste osigurali da vaši dragoceni predmeti ostaju netaknuti.

Pre nego što počnete sa prenosom kutija, važno je osigurati da je put od vaših vrata do vozila za transport čist i bez prepreka. Uverite se da su svi prolazi, stepeništa i prilazi vozilu slobodni od bilo kakvih predmeta koji bi mogli ometati prenos ili izazvati pad. Ako je moguće, koristite kolica za selidbe koja mogu olakšati prenos težih kutija i smanjiti rizik od povreda.

Važno je planirati kako ćete rasporediti kutije unutar vozila. Kutije označene kao “Lomljivo” trebale bi biti postavljene na mesta gde će biti najmanje izložene udarcima ili pritisku težih predmeta. Idealno je da ove kutije budu okružene mekšim predmetima ili postavljene na takav način da ne dolazi do direktnog pritiska na njih.

Za dodatnu stabilnost, koristite trake za pričvršćivanje da osigurate kutije i predmete unutar vozila. Ove trake mogu sprečiti pomeranje kutija, posebno u slučaju naglih zaustavljanja ili promena pravca tokom vožnje.

Vožnju i rutu prilagoditi tako da se smanji rizik od pucanja

Kada se lako lomljivi predmeti pripreme i bezbedno upakuju, sledeći ključni korak u procesu selidbe je njihov siguran transport. Ovaj segment selidbe zahteva detaljno planiranje i razumevanje. U tome vam dosta mogu pomoći agencije za selidbe, jer znaju da procene koja ruta je najbezbednija.

Profesionalci su obučeni da pravilno upakuju, osiguraju i transportuju lako lomljive predmete. Oni raspolažu adekvatnim alatima, opremom i vozilima koja su specijalno dizajnirana za siguran transport. Osim toga, profesionalne agencije često nude i osiguranje, što vam pruža dodatnu sigurnost u slučaju neočekivanih okolnosti.

Da li vam je potrebna stručna pomoć ili možete sami?

Ako imate više komada nameštaja sa staklenim delovima i porcelanske predmete, naš je savet da ipak to prepustite agenciji. Trošak agencije može biti manji od potencijalne štete koju ćete sami napraviti.

Agencija sa velikim iskustvom i dugogodišnjim radnicima je “selidbe Miladinović”. Već smo sarađivali sa njima i možemo ih slobodno svima preporučiti. Na sajtu “selidbebeogradekspres.rs” pronađite sve što trebate znati i njima.

Global Digital Clinik