Ove nedelje hladnije, a nakon toga stižu prolećne temperature – šta nas čeka u prvoj polovini februara?

nisava centar
Naissus.info,,arhiva, ilustracija

Do sredine prve nedelje februara biće umereno hladno, sa mogućim prolaznim padavinama, ali nakon toga nam sledi duži period stabilnijeg vremena sa temperaturama nešto iznad proseka za ovo doba godine, ocenjuju metorolozi.

Oni naglašavaju da je nezahvalno prognozirati kakvo će vreme biti tokom celog meseca, ali sudeći prema trenutnim podacima u prvoj polovini meseca nas čekuju topliji dani koji će prouzrokovati i topljenje snega, ali ne i bujice reka.

Ulazimo u drugu polovinu ove radne nedelje sa nešto više vedrih i sunčanih perioda. Kako kaže meteorolog Euronews Srbija, Ljubica Gojković, nakon prolaska hladnog fronta sa severa koji nam je juče doneo tmurno i oblačno vreme, vazdušni pritisak iznad naše zemlje postepeno raste, što znači stabilizaciju vremenu, postepen prestanak padavina i razvedravanje.

“Ono će danas prvo zahvatiti severne i zapadne predele, uz prolaznu oblačnost sredinom dana, ali bez padavina. Iznad centralne i južne Srbije, međutim i dalje se zadržavaju oblaci iz kojih će, samo u višim predelima jugoistočne i jugozapadne Srbije, povremeno provejavati sneg. Do kraja dana delimično razvedravanje zahvata celu zemlju”, kaže Gojković.

Zbog vedrog neba tokom noći mraza je i ovog jutra bilo u severnijim predelima, a temperatura se kretala od jedan u Novom Sadu, pa do tri stepena u centralnoj Srbiji. Severozapadni vetar koji i danas duva nešto jačim intenzitetom činiće da maksimalna dnevna temperatura ne prelazi 7. podeljak. Najtoplije će biti u Negotinu i Loznici, a sa temperaturom oko 4 stepena i danas u južnim delovima zemlje, dodaje Gojković.

“Ulazimo u period suvog i relativno toplijeg vremena”

Meteorolog Marko Čubrilo ističe da će do petaka biti nešto hladniji dani posebno u poređenju sa onima koji nam sleduju i da polako “ulazimo u period suvog i relativno toplijeg vremena”.

“Još u četvrtak će ponegde posle hladnog jutra tokom dana biti uslova za slabe padavine i to uglavnom na istoku regiona, dok će nad ostalim predelima preovlađivati sunčano i malo toplije. Severozapadni vetar će polako slabiti, dok će posle jutra uz minimum od minus tri do jedan stepen Celzijusa, dnevni maksimum biti od četiri do deset stepeni Celzijusa”, navodi Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Global Digital Clinik