Otvoreni klub predstavio rezultate projekta “Region participacije mladih”

"Region participacije mladih" Izvor: radiocity.rs

Projekat “Region participacije mladih” realizuje Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa organizacijom Free Youth Center iz Vidina, Bugarska, kao vodećim partnerom, a kofinansira Evropska unija.

Ovim projektom je planiran ali i stvoren efikasan model učeničkog parlamenta, baziran na dobrim praksama iz obeju zemalja i inostranstva, kao i na pripremi ljudskih resursa, tehničke podrške i umrežavanja.

Dalje, tokom projekta se radilo na podizanju svesti o problemima i potencijalu mladih kroz sprovođenje inicijativa omladinske mreže, koju su zajednički osmislili, dizajnirali i implementirali učenički parlamenti, kao i na stvaranju pogranične mreže srednjih škola učeničkih parlamenata u celom pograničnom regionu.

Ciljne grupe koje su imale korist od aktivnosti i rezultata ovog projekta su pre svega mladi lideri (članovi učeničkih parlamenata srednjih škola) iz bugarsko-srpskog pokraničnog regiona, ali i omladinski radnici (eksperti koji pružaju podršku i nadgledaju rad učeničkih parlamenata u školama – stručni saradnici, psiholozi, nastavnici ili drugi stručnjaci iz školskog osoblja) iz istog regiona. Projekat je započet 17.05.2019. godine i traje do 15.11.2020. godine.

Faze projekta

U prvoj fazi projekta realizovano je istraživanje u pograničnom regionu Srbije i Bugarske na temu rada učeničkih parlamenata i kreirana je metodologije za rad učeničkih parlamenata. Po toj metodologiji je 6 selektovanih škola iz Srbije – Gimnazija “Svetozar Marković” Niš, Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” Prokuplje, Srednja škola “Niketa Remezijanski” Bela Palanka, Tehnička škola Knjaževac, Gimnazija “Bora Stanković” Bor i Ekonomsko-trgovinska škola Vranje sprovodilo radionice u samoj školi sa učenicima, a nakon proglašenja vanrednog stanja, ovaj rad se nastavio u online prostoru.

"Region participacije mladih"
“Region participacije mladih”
Izvor: radiocity.rs

Tom prilikom je kreirano preko 50 online sadržaja, istraživanja, video materijala na temu zdrave hrane, boljeg rada učeničkih pralamentata, štetnosti konzumiranja PAS i sprečavanje nasilja, znamenitih ljudi i događanja, ali i neizbežne teme COVID-19.

U poslednjoj fazi projekta sprovedene su i 3 razmene – inicijative omladinske mreže za nekoliko škola iz mreže, od kojih je jedna održana u Bugarskom gradu Montana, a dve u Srbiji, u Prokuplju i Vranju. Završni forum za predstavljanje, evaluaciju i planiranje narednih koraka održan prethodne nedelje u Aleksincu poslednja je aktivnost na projektu.

Dostava hrane u Nišu