Otvorena deonica autoputa Niš-Merdare. Vučić izjavio da je auto-put spas za Toplički kraj

Deonica autoputa Niš-Merdare otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučič je izjavio da će auto-put Niš – Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju.

Prema njegovim rečima, deonica koja se danas otvara je mala, ima 5,5 kilometara, ali -kako kaže- ljudi moraju da znaju da jedan kilometar košta od osam do 25 miliona evra u zavisnosti od konfiguracije terena.

“Neretko 5 km košta 100 miliona evra, poskupeli su bitumen i nafta, skaču kotacije, a neko to mora da plati. Kada otvarate stotine kilometara u pitanju su milijarde evra, pa pokažite nekog druog te veličine i snage u Evropi ko će da otvara za milijadrde evra puteve. I EU će da pomaže, ali sve je najviše zahvaljujući ekonomskoj stabilnosti zemlje. Ovo će nas da košta 635 miliona poluprofil i oko 1,4 milijarde evra kada se završi”, rekao je Vučić.

On je istakao da je jako važno, da budemo spojeni sa Gračanicom, ali i sa Prištinom, Tiranom, Dračem. To, kako je rekao, olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga.

Na ovoj deonici autoputa izgrađena je petlja “Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd. Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32.65 kilometara.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Inače, ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Auto-put E-80 Niš – Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača. Time će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru. Reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da Auto-put mira treba da bude put stabilnosti i pomirenja u regionu, te da će on će povezivati Jug Srbije sa zapadnobalkanskom mrežom puteva.