Organski proizvodi se više plasiraju na strano tržište

Organski proizvodi
Organski proizvodi Izvor: pixabay

U Srbiji trenutno ima 7.000 organskih proizvođača, ali je činjenica da se organski proizvodi mnogo više izvoze za strano tržište. O potrebi jačanja domaćeg tržišta govorilo se u petak, 16. oktobra u okviru onlajn radionice projekta “Budućnost srpske industrije hrane”, koja se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Na ovoj radionici učesnici su imali priliku da se upoznaju sa propisima deklarisanja i označavanja hrane, potencijalom proizvodnje organske hrane, ali i zadrugama i njihovim načinom funkcionisanja.

Govornici su bili Miloš Pejčinović, ispred Asocijacije za promociju srpske hrane, Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i dr Mile Veljović, predsednik Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije.

Organska proizvodnja u Srbiji

U Srbiji trenutno ima 7.000 organskih proizvođača, a činjenica da je dominantniji izvoz ovih proizvoda, govori da se mora raditi na jačanju domaćeg tržišta. Radiće se na pomoći podrške i ulaganja u ovu granu industrije subvencijama i propisima koji jasno razlikuju ove proizvode. O značaju zaštite geografskog porekla i kvalitetu naših proizvoda govori i činjenica da tri srpska proizvoda, među kojima su pirotski kačkavalj, fruškogorski lipov med i ariljska malina, dobijaju zaštićeno geografsko poreklo na nivou Evrope – rekao je Raketić.

On je naglasio i važnost deklaracije proizvoda, putem koje se potrošači informišu o samom proizvodu i njegovom sastavu.

“Sve novine koje se uvode usklađene su sa pravilima Evropske unije i imaju svoj prelazni period za primenu i prilagođavanje proizvođača od 18 meseci” izjavio je Raketić. Dodao je da se kroz onlajn edukacije i webinare, kao i vodičem o deklarisanju, rešavaju nedoumice i pruža pomoć proizvođačima u definisanju deklaracije i njene ispravnosti, svodeći ih na minimum.

O prednostima inovativnih proizvoda govorio je g. Veljović, navodeći da mali proizvođači jedino sa takvom vrstom proizvoda mogu da pariraju proizvodima velikih kompanija. On je takođe naglasio značaj geografskog porekla, koji treba iskoristiti i potencirati, uz naglašavanje lokalnog karaktera. Naglašavajući potencijal zadruga, koje na moderan način prerađuju sirovine i dobijaju inovativne i premijum proizvode, akcenat stavlja na izgradnju brenda.

“Kako bismo pomogli ovakvim domaćim proizvođačima, naše udruženje priprema onlajn platformu gde će se isključivo prodavati domaći proizvodi. Kvalitet proizvoda će utvrđivati naši tehnolozi i biće još jedan kanal za promociju i prodaju ovih proizvoda”, rekao je Veljović.

Ova radionica namenjena opštini Niš bila je šesta i najgledanija radionica od ukupno osam, a namenjene su mladim proizvođačima. Na radionicama, oni imaju priliku da dobiju podršku i inspiraciju za preduzetništvo u oblasti savremene proizvodnje visokokvalitetne hrane.

 

 

Dostava hrane u Nišu