Organizacija kuhinjskih predmeta – saveti

Foto: Unsplash

Kako odvajati posuđe od escajga? Gde postaviti čaše? Kako sortirati pomoćne predmete? Koje viseće elemente treba kupiti? Gde smestiti najbitnije namirnice? Da li je ispravno istaći nekoliko pomoćnih aparata? Ogranizacija kuhinjskih predmeta je tema koja definitivno otvara mnoga pitanja! U želji da damo odgovore i olakšamo kuhinjske poslove, za vas smo pripremili nekoliko saveta koji će vam sigurno biti od koristi.

Na samom početku morate biti svesni da je dobro organizovan i usklađen prostor srž uređenja svake prostorije. Nemojte izbegavati jednostavne i naizgled lake poslove, jer ćete njihovim nagomilavanjem na kraju napraviti sebi mnogo veći i ozbiljniji posao. Iz tog razloga je najbolje pribegavati redovnom obavljanju svakodnevnih poslova, koje često ignorišemo (npr. čišćenje odmah nakon pripreme ili konzumacije obroka, pranje sudova, redovno dopunjavanje teglica začinima itd.).

Manje je više!

Organizacija je pojam koji se sve redovnije povezuje sa terminima minimalizma, estetike ili savremenog načina života. Kvalitetno organizovan prostor sažimaće elemente svih ovih pobrojanih termina. Dakle – estetika, minimalizam, modernost. Zajednička tačka ovih pojmova leži u ravnim i čistim linijama, bez istaknutih predmeta ili aksesoara. Na taj način se ističe sama priroda i glavna namena prostorije.  Uređenje kuhinje po principu „manje je više” će definitivno doprineti eleganciji, praktičnosti  i savremenom izgledu vaše kuhinje!

Kvalitetna organizacija kuhinjskih predmeta zahteva redovno održavanje

Neretko se dešava da kuhinja nakon spremanja hrane bude u totalnom haosu! Uopšte nije teško odvojiti nekoliko minuta za čišćenje ili vraćanje svih stvari tamo gde im je i mesto. U želji da održavate enterijer elegantanim i „čistim”, čišćenje i redovno pospremanje je nešto što morate praktikovati. Ipak, imajte na umu da održavanje ne obuhvata samo čišćenje ili dopunjavanje teglica začinima. Pored nabrojanih obaveza, takođe bi trebalo voditi računa i o mnogih drugim stvarima, poput redovnog pranja suđa ili provetravanja prostorije.

Koristite iste teglice za sortiranje

Kada je reč o sortiranju dodatnih namirnica koje (ne)retko koristite pri spremanju hrane – morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Pre svega, u zavisnosti od toga koliko ih često upotrebljavate, oni moraju biti na odgovarajućoj poziciji. Primera radi, namirnice poput šećera ili soli bi trebalo pozicionirati tako da uvek budu „lako” dostpune i uočljive. Sa druge strane, začine i namirnice koje ređe koristite možete odložiti na manje dostupna mesta, kako ne bi bespotrebno smetale i uticale na dostupnost neophodnijih namirnica. Međutim, bez obzira na učestalost korišćenja, glavna preporuka je da sve namirnice sortirate u iste teglice ili kutije! Na taj način ćete bolje organizovati vaš prostor i dodatno olakšati spremanje! Ukoliko se odlučite za teglice, vodite računa o poklopcima, svaki detalj se mora uklapati! Nalepnicama možete jasno naznačiti šta se nalazi u kojoj teglici ili kutijici.

Foto: Unsplash

Viseći elementi – odlični za „skrivanje” predmeta

Ukoliko posedujete elemente otvorenog tipa (sa staklom na prednjoj strani), gotovo stalno ćete morati da vodite računa o poziciji svih predmeta. Zbog toga vam savetujemo da kupujete elemente zatvorenog tipa. Iako će organizacija biti i dalje bitna, sa ovakvim elementima ćete imati znatno manje obaveza oko održavanja! Ipak, to ne znači da treba nemarno da pristupate organizaciji unutrašnjosti elemenata zatvorenog tipa.

Viseći elementi uglavnom zauzimaju najveći deo kuhinje. Upravo iz tog razloga je veoma važno iskoristiti prednosti prostora koje oni pružaju, te kvalitetno sortirati sve moguće predmete. Takođe ih možete koristiti i za sakrivanje ili odlaganje nepotrebnih i retko upotrebljivih stvari. Iskoristite sve prednosti kuhinjskih elemenata zatvorenog tipa. Možete, recimo, iskoristiti čak i vakuum kese za odeću, kako biste u unutrašnjosti zatvorenih kuhinjskih elemenata odložili retko upotrebljive ili praznične stolnjake, koje koristite samo u specijalnim prilikama, salvete, zalihe kuhinjskih krpa i sl.

Organizacija kuhinjskih predmeta: istaknite najmodernije uređaje

Nakon uređenja i odlaganja svih materijala ili namirnica na potrebno mesto, jedino što je preostalo jeste da pronađete mesto za dodatne kuhinjske uređaje. Kuhinjske aparate kojre svakodnevno koristite možete ostaviti pozicionirane na radnom stolu, kako bi vam bili pri ruci i lako dostupni. Takođe, poželjno je da na kuhinjskim radnim površinama istaknete uređaje modernog i estetski zavidnog dizajna, poput aparata za kafu ili tostera.

Upotpunite kuhinjski prostor prirodnim zelenilom

Pored standardnih kuhinjskih elemenata i uređaja, biljke mogu biti sjajan detalj u vašoj kuhinji. Začinsko bilje ili ukrasne biljke će dodatno uticati na organizovan izgled. Na kraju krajeva, veoma je važno da prostorija diše i bude živa, a tom utisku će najbolje doprineti prirodno zelenilo.