Opozicija u Nišu: Raspisati referendum o niškom aerodromu

Niška opozicija ispred niškog aerodroma
Niška opozicija ispred niškog aerodroma

Predstavnici  devet opozicionih stranaka u Nišu odnosno Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo, Pokreta „Dveri“, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana Srbije, Levice Srbije, Pokreta za preokret, Socijaldemokratske stranke i Niške inicijative najavili su danas, na platou ispred niškog aerodroma, da će se zajedničkim snagama boriti protiv prelaska aerodroma u vlasništvo države.

Predsednik niškog odbora pokreta Dosta je bilo, Marko Stojanović

Predsednik niškog odbora pokreta Dosta je bilo, Marko Stojanović, podsetio je da su odbornici ovog pokreta gradskom parlamentu dostavili predlog da se na dnevnom redu sednice o sudbini niškog aerodroma, nađe i predlog za raspisivanje referenduma o aerodromu.

“Ukoliko vladajuća većina to ne prihvati, realizaciji referenduma pristupićemo prikupljanjem 25.000 potpisa građana Niša“, naveo je Stojanović.

On je dodao i da pokušaj otimanja aerodroma ogoljuje svu netransparentnost i centralizam aktuelnog režima.

Stojanović je dodao da se referendum može organizovati i naknadno, nakon što Skupština grada Niša donese odluku.

Iz Nove stranke su poručili da će se udruženim snagama protiv naprednjačke vlasti.

“Jedino udružene snage, na svim frontovima i sa građanima, mogu dovesti do pozitivnog ishoda, kako po pitanju aerodroma, tako i po pitanju drugih gradskih problema”, istakla je predsednica niškog odbora Nove stranke Marija Blagojević.

Nemanja Mirković je ispred Pokreta slobodnih građana pozvao je odbornike da se podsete teksta zakletve pre glasanja za otuđenje aerodroma.

Prof. dr Tamara Milenković Kerković je ispred niškog odbora SP Dveri poručila da će sednica niške skupštine pokazati ko su političari, a ko politikanti.

Poverenica Pokreta za preokret u Nišu Irena Igić, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakonika, ocenila je da će Niš pretrpeti ogromnu materijalnu štetu ukoliko mu se otuđi aerodrom, te da je to krivično delo za koje će vinovnici morati da odgovaraju.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković apelovao je na aktuelnu vlast da prestane sa „represijom i zaplašivanjem“ odbornika vladajuće većine.

Predsednik niškog odbora Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ćirković podsetio je na odlične rezultate u poslovanju koje je postigao niški aerodrom tokom poslednjih godina i upitao zašto bi onda niški aerodrom bio žrtva koncesionog ugovora između francuskog Vansija i Vlade Srbije o ograničenom broju putnika.