Dan sećanja na preminule od AIDS-a u Nišu (VIDEO)

Dan sećanja na preminule od AIDS-a
Dan sećanja na preminule od AIDS-a

Francuski institut u Srbiji, uz Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve AIDS-a, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, u Nišu u subotu, 19. maja.

U Srbiji do kraja 2016. registrovano je 2.276 HIV osoba, a da se procenjuje da još oko 1.000 živi u Srbiji sa HIV virusom, a da ne znaju da ga imaju.

Od 1985. godine, od kada se epidemija prati u Srbiji, do danas otkriveno više od 3.000 osoba koje su imale HIV virus, od čega je 1.200 osoba umrlo od AIDS-a.

“U Nišu, odeljenje Francuskog instituta u Srbiji podržava „Udruženje građana Sunce Niš” u organizaciji javne manifestacije tokom Noći muzeja 19. maja. Od 14.30 publici će biti prikazan dokumentarni film „Ja sam niko, a ti ko si ti?“ u Galeriji Art 55, nakon čega sledi umetnička akcija u 17 časova u Parku heroja NOB-a u Nišu (kod Suda), kako bi se podigla svest lokalne zajednice o ljudima koji žive sa HIV / AIDS-om“, najavljuju iz Francuskog instituta.

Poruke o HIV-u i AIDS-u kao i sećanje na preminule biće izraženi i preko crteža, kolaža i fotografija.

Sećajući se naše prošlosti, pripremamo se za našu budućnost

U razgovoru nakon projekcije učestvovaće autor filma Branislav Princip, Sandra Mančić, predsednica Udruženja građana Sunce i jedina žena na Balkanu koja javno govori o svom HIV+ statusu, „David“ osoba koja živi sa HIV-om, Nevena Ćirić, izvršna direktora Udruženja građana Više od pomoći, Milica Vidaković, lokalna koordinatorka Međunarodne asocijacije studenata Medicinskog fakulteta IFMSA.

“Veoma je bitno da se promoviše zdrav način života, testiranje na HIV i davati podršku osobama koje žive sa HIV virusom kako bi se oni resocijalizovali i bili normalan deo društva”, ističu lekari i dodaju da zbog diskriminacije HIV osobe ne žele da govore da imaju HIV virus.