Operom „Džeđijang Vu“ u niškom pozorištu – u Srbiji počelo obeležavanje kineske Nove godine

Foto - sajt Grada Niša

Poznatom operom „Džeđijang Vu“ u niškom Narodnom pozorištu u Srbiji je počelo obeležavanje kineske Nove godine, koja je ove godine u znaku Zmaja. Ovaj nesvakidašnji spektakl za nišku publiku pripremilo je 27 umetnika, a svečanosti su prisustvovali savetnik za kulturu u Ambasadi Kine Tong Dešeng, direktor Instituta za pojas i put u Srbiji Bojan Lalić, pomoćnik ministra za kulturu Stanko Blagojević i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je od atašea za kulturu dobila simboličan poklon za sreću i uspeh.

Gradonačelnica Niša je građanima Kine ma gde oni živeli, poželela srećnu i uspešnu predstojeću Novu godinu.

“Niš je još jedan grad koji spaja i povezuje dve zemlje. Čelično prijateljstvo dva naroda koje je iz godine u godinu sve čvršće zajvaljujući predsednicima Si Đinpingu i Alekdandru Vučiću sve više se produbljuje” – istakla je Sotirovski.

Savetnik za kulturu u Ambasadi Kine Tong Dešeng je u svom obraćanju istako da Kina ima bogate kulturne resurse i da oni žele da u budućnosti donesu još više kineske kulture ovde.

Direktor Instituta za pojas i put u Srbiji Bojan Lalić kazao je pred početak nastupa da je u pitanju opera koja dolazi iz provincije Džeđang koja na ovim prostorima do sada nije predstavljana.

Vu Opera ima istoriju dugu više od 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo

Izvor – sajt Grada Niša