Ognjena Marija: Današnje poslove odložite, jer ne donose sreću

ognjena marija
Sveta velikomučenica Marina

Ognjena Marija obeležava se na današnji dan. Nekim porodicama danas je i krsna slava, a za ovaj praznik vezuju se razna verovanja.

Ognjena Marija,odnosno sveta velikomučenica Marina, je rođena krajem trećeg veka, u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Njena porodica bila je neznabožačka, i zbog toga je se otac odrekao kada se u 12. godini krstila. Svoj život posvetila je Hristu, i zbog toga je bila surovo mučena. Posečena je mačem u 16. godini, a njene mošti smatraju se čudotvornim i isceliteljskim, pa su oduvek poštovane.

Sveta Marija kažnjava ognjem

Postoji verovanje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona. Kao i oni, spada u ognjevite svece. Slave je oni koji su imali štete od groma i oluje. U narodu se kaže “ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu”.

Ovaj praznik veoma je poštovan u narodu, pa se na današnji dan ne radi ni u kući, ni u polju. Veruje se da na Ognjenu Mariju “ne valja ni konac u iglu udenuti“.

Još jedno od verovanja je to da ako devojka danas pokloni ogledalo mladiću u kog je zaljubljena, on će zauvek gledati u nju kao “u svoj odraz u ogledalu”.

Global Digital Clinik