Održan četvrti uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo Preslap

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Palilula, organizovalo je četvrti uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca Niša.

Po izuzetno lepom vremenu, preko 150-oro učesnika savladalo je trasu dugu 16 kilometara, od kojih 11 kilometara na usponu i 5 kilometara na silasku. Uspon je počeo kod stadiona na Delijskom visu, nakon što je predsednik Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković govorom otvorio akciju. Učesnici su potom krenuli ka platou Delijskog visa i ka selu Vukmanovo. Do Vukmanova prešli su prvih 5 kilometara, i posle odmora u centru sela, krenuli su ka vrhu Ibrovica (drugi naziv vrha je Velika Tumba), koji je sa 903 metara i najviši na Seličevici. Široki put, kroz gustu šumu, postepeno penje, i njime su učesnici, posle narednih 6 kilometara, izašli na Ibrovicu ili Veliku Tumbu. Sa Veike Tumbe, silazak je izveden kratkom i pomalo strmom, ali širokom stazom, do sela Berbatovo, gde je akcija okončana uz ručak i dodelu zahvalnica.

Tokom akcije, u edukativnom delu, obrađene su tematske celine iz geografije i istorije. Tako je učesnicima predočen strateški važan položaj Seličevice, male planine po prostranstvu i visini, ali planine koja razdvaja Leskovačku kotlinu, Nišku kotlinu i Zaplanje. Prigodne besede i predavanja održani su na temu oslobođenja Niša od turskog ropstva 1877/1878 godine, oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu 1918.godine i o radio relejnom centru nemačke vojske na vrhu Seličevice tokom drugog svetskog rata.
Kada god je Niš oslobađan, kroz razne istorijske epohe, pravci oslobođenja vodili su preko planine Seličevice.

Danas planina Seličevica predstavlja idealno mesto za sportsko-rekreativne aktivnosti u prirodi, nalazi se u neposrednoj okolini grada, a pojedina gradska naselja razvijaju se i na obroncima Seličevice. Potrebno je još više ovakvih programa, još snažnija podrška grada i nove aktivnosti planinara i rekreativaca na zajedničkoj promociji Seličevice.

Global Digital Clinik