Održan 11. medjunarodni uspon na Gramadi “Vlasina 2023”

U organizaciji Skijaško-planinarskog kluba “Vlasina” Surdulica, na planini Gramadi, u neposrednoj okolini Vlasinskog jezera, u subotu 8. jula, održana je tradicionalna planinarska manifestacija 11. međunarodni uspon. Prema evidenciji organizatora, 392 planinarki i planinara iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, učestvovalo je na ovoj manifestaciji.

Trasa uspona počela je na mestu gde se sa puta Vlasina – Crna Trava, odvaja put za mahalu Polom. Po prolasku mahale Polom, planinari su došli do raskrsnice, ispod vrha Mali Vrtop i skrenuli ka ovom vrhu, koji je bio i prvo odredište za učesnike akcije. Sa deonice do vrha Mali Vrtop, otvorio se izvanredan vidik ka Vlasinskom jezeru i okolnim planinama Vardenik i Čemernik. Još lepši vidik bio je sa samog vrha Mali Vrtop, koji je visok 1685 metara, i do koga su svi učesnici akcije izašli bez poteškoća.

Najpre se manji deo učesnika, sa vrha Mali Vrtop, uputio ka podnožju Gramade, a najveći deo ekipe je nastavio i do Velikog Vrtopa, gde jeusledio je duži odmor. U popodnevnom delu programa, domaćini su priredili kulturni program i poslužili besplatan ručak svim učesnicima akcije.

Planina Gramada specifična je i po tome što u njenim nižim delovima ima mnogo šume bele breze, koja je i simbol vlasinskog kraja. Dostići sve ovo, nije zahtevno, a dužina trase koju su prešli učsenici 11. međunarodnog uspona “Vlasina 2023” je oko 18 kilometara, sa ne prevelikim visinskim razlikama.

Planinasko društvo “Preslap” iz Niša, snažno je podržalo svoje prijatelje iz Surdulice, i u promovisanju manifestacije, i u vodičkom timu uspona. Samo iz Niša, na usponu je učestvovalo preko stotinu planinarki i planinara.