Kako je Mika Miš spojio Diznija i Niš…

Foto: Milan Randjelović, Facebook

Nekada voljeni (a i dan danas, pitajte kolekcionare) strip “Mika Miš”, uspeo je da u jednom trenutku svog dugog postojanja, “udje” i u Nišavu. Kako? Naravno, crtežom na naslovnoj strani broja 21 iz daleke 1936. godine, a uz njega i simpatičnim naslovom “Nišava je voda brza, ali riba ipak trza”

Mika Miš, stoji u Vikipediji, bio je zabavni list u stripu, odnosno strip magazin koji je izlazio u Beogradu od 1936. do 1941. Prvi broj izašao je 21. marta 1936. godine, a poslednji u kontinuitetu, 504. izašao je 4. aprila 1941. godine, dva dana pre bombardovnja Beograda.

Mika Miš je ime dobio po istoimenom crtanom junaku, koji se prvi put pojavio u strip magazinu Veseli četvrtak 1932. godine. Miku Miša treba razlikovati od Mikija Mausa. Radilo se o domaćoj kopiji slavnog Diznijevog junaka, koji je i pored toga što je bio kopija bio po mnogo čemu samosvojstven i nezavistan. Zapravo, Mika Miš se, zbog nepostojanja ugovora Diznija sa domaćim izdavačima, na našim kioscima našao nešto pre Mikija Mausa (1935)