Odobreno 60 miliona evra pomoći za kinesku fabriku Xingyu u Nišu

Republička Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je pomoć u građevinskom zemljištu koju će dobiti firma Xingyu Automotiv Lighting Systems
Xingyu Automotiv Lighting Systems

Republička Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je pomoć u građevinskom zemljištu koju će dobiti firma Xingyu Automotiv Lighting Systems za ulaganje u izgradnju fabrike u Nišu usklađena sa pravilima, objavljeno je na službenoj stranici komisije.

Dodela građevinskog zemljišta bez naknade je podrška izgradnji fabrike automobilske rasvete, koja će biti na površini od 29.820 kvadratnih metara.

Predviđeno je da ulaganje bude 60 miliona evra uz zapošljavanje 1.000 novozaposlenih radnika u prvih pet godina od potpisivanja ugovora.

Od planiranih 60 miliona, 32,7 miliona evra je za izgradnju objekta, 19,6 miliona za kupovinu nove opreme, a 7,5 miliona za nabavku i opremanje zemljišta.

Podrška koju je dobio Xingyu je nešto preko 130 ari građevinskog zemljišta više katastarskih parcela u niškoj katastarskoj opštini Bubanj, što je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara, odnosno 247.000 evra.

Za ovu investiciju ukupna državna pomoć Srbije iznosiće 16,6 miliona evra, odnosno 27,7 odsto, jer je prošle godine za nju već odobrena pomoć kroz podsticaje vredna 16,4 miliona evra.

Kompanija Xingyi u Nišu deo je Changzou Xingyu Automotiv Lignting Systems Co i poseduje tri pogona za proizvodnju automobilske rasvete u Kini, a 2019. godine poslovni prihod te kompanije bio je 526,2 miliona evra sa 5.000 zaposlenih.